Ile kosztują przykładowe świąteczne frykasy w Bydgoszczy? W „Barze Akademickim” w Bydgoszczy za żurek zapłacimy 15 złotych za litr, za babeczki wielkanocne 4 zł za sztukę, za pasztet pieczony 45 złotych za kilogram, za sałatkę jarzynową 10 złotych za kilogram, a za babkę piaskową 10 złotych za kilogram.
Hotel „Mercure” w Bydgoszczy proponuje m.in.: schab z musem chrzanowym (9 zł/porcja), schab z brzoskwinią (9 zł/porcja), pieczoną, gotowaną szynkę wieprzową (40 zł/kg), sałatkę wielkanocną ze śledziem (26 zł/kg).
Żurek i biała muszą być!
Dania zamówić możemy w tym mieście także w „Pod Orłem” - sklepie z wyrobami garmażeryjnymi. Choćby litr żurku kosztuje tu 29,20 zł, barszcz czysty 14 zł/l, jajko w szynce wieprzowej 5,50 zł za porcję, jajko ze śledziem 5 zł za porcję, jajko z wędzonym łososiem 7,80 zł za porcję, a schab w galarecie 7,50 zł także za porcję.
Restauracja „Fortu IV” w Toruniu oferuje kiełbasę białą - wyrób własny (28 zł/ kg, zamówienie minimum 0,5 kg), bigos domowy z grzybami (21 zł/ kg) i żur wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą (15zł/l)
Restauracja „Hole in One” z grodu Kopernika ma w świątecznej ofercie m.in.: wielkanocny barszcz biały z chrzanem (10 zł za porcję 250 ml), żurek z białą kiełbasą i jajkiem (10 zł za 250 ml), pasztet z gęsi (10 zł za porcję 100 g), szynkę faszerowaną musem jajecznym (8 zł za porcję 100 gram), jajka faszerowane szynką, szczypiorkiem i majonezem (4 zł za jajko).
Zamówienia przyjmuje jeszcze w Toruniu także Restauracja Ciżemka.
Coś słodkiego na ząb
Dania, które możemy zamówić na święta, ma w swej ofercie również Hotel Aleksander we Włocławku.
Oferuje: tradycyjny żur z wędzonką i chrzanem (25 zł/l), biały barszcz z kluskami ziemniaczanymi (25 zł/l), schab wielkanocny ze śliwką w majeranku (39 zł/kg), pasztet z drobiu z żurawiną (35 zł/kg), pasztet mięsny z borowikiem (38 zł/kg), jaja faszerowane pastą z wędzonej makreli i pomidorów z zieloną pietruszką (5 zł za sztukę), jaja faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem (5 zł/sztuka), baba drożdżowa z rodzynką i lukrem (28 zł za sztukę), baba cytrynowa (25 zł/sztuka).
Zamówienia możemy składać jeszcze do Wielkiego Czwartku w Dworze Fijewo w Golubiu Dobrzyniu. Oferują m.in.: żur wiejski z jajkiem i białą kiełbasą (10 zł za porcję - 300 ml), borowikowa na zakwasie z kapusty z kluskami półfrancuskimi 14 zł za porcję - 300 ml, zrazy wieprzowe po staropolsku z cebulą, ogórkiem kiszonym i i słoninką (10 zł za porcję - 180 g), pieczone udo z kaczki w sosie żurawinowym (15 zł za porcję - 200 g) i pasztet mięsno-warzywny ( 12 zł za porcję - 300 g). Kilogram sernika wiedeńskiego kosztuje tu 30 zł, a babka cytrynowa też 30 zł, ale za sztukę.
Gotowe dania na święta możemy zamówić także w Gościńcu pod Młynem w Jacewie koło Inowrocławia.
Mają np.: żurek staropolski z białą kiełbasą i jajkiem (10 zł/porcja - 350 ml), barszcz czerwony z pasztecikiem (10 zł/porcja - 10 zł), jajka faszerowane z wędzonym łososiem lub z szyn-ką i pieczarkami (4 zł za sztukę), pasztet z indyka lub pasztet drobiowy z morelą (2 zł za porcję - 100 g).
Sprawdź wcześniej
Gdy kupujemy pierwszy raz w danym miejscu, „zasięgnijmy” u znajomych języka czy warto lub sprawdźmy opinie w inter-necie.
Nie w każdym miejscu odbiór jest tego samego dnia, o tej samej porze. Dowóz może być możliwy, ale za odpłatnością lub bezpłatny przy większym zamówieniu - dopytajmy o to.
Niektórzy zaznaczają, że zakup konkretnego dania jest możliwy, ale tylko jeśli weźmie-my go minimum 0,5 kilograma lub 0,5 litra. Przy zamówieniu pobierana jest zazwyczaj zaliczka, może ona wynosić np. 50 proc. ogólnej kwoty.
Co zabija Polaków?
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?