Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co druga ryba nie nadaje się do sprzedaży

MaW
MaW
Święta coraz bliżej. Tymczasem 30 z 61 zbadanych ryb i przetworów rybnych nie powinno być sprzedawanych. Trochę lepiej jest z pieczywem, mięsem, zabawkami i kosmetykami.

Trzeba uważnie patrzeć na to co kupujemy alarmuje Mazowiecka Wojewódzka Izba Handlowa. – W święta wszyscy się spieszą. Każdy chce jak najszybciej zrobić zakupy. Często nie zwracamy uwagi na to co wrzucamy do koszyka – mówi Dariusz Piątek, wicewojewoda Mazowiecki.

Tymczasem trzeba uważać. Jak informuje izba handlowa na Mazowszu, najgorzej jest ze sprzedawcami i producentami wyrobów z ryb. – W prawie połowie przebadanych przez nas produktów znaleźliśmy odchylenia wykraczające poza przyjęte normy – mówi Grzegorz Wrzosek, szef Mazowieckiej Wojewódzkiej Inspekcji Handlowej.

Warto dokładnie oglądać to co się kupuje

– Największe zastrzeżenia mieliśmy do różnej od deklarowanej przez sprzedawców zawartości soli, tłuszczu, białka i udziału mięsa. Zdarzają się też wady w zawartości łusek, ubytki skóry, pozostałości wnętrzności – wymienia Wrzosek. Inspektor radzi, by kupując ryby mrożone, zwracać uwagę na tzw. glazurę – lodową powłokę chroniącą produkt przed wyschnięciem i zabrudzeniem. Powinna być ona przejrzysta i bezbarwna. Jej zawartość powinna być umieszczona na opakowaniu lub w miejscu sprzedaży.

– W przypadku ryb świeżych sprzedawca ma obowiązek umieszczenia informacji odnośnie obszaru połowu i metody produkcji oraz podać handlową nazwę produktu – zaznacza Wrzosek. Pamiętajmy także, że każdy sprzedawca wędlin jest zobowiązany do umieszczania informacji o ich składzie, czyli o zawartości danego składnika np. mięsa, przypraw, substancji dodatkowych. – W przypadku wędlin i pieczywa nie było już tak źle jak z rybami. Tylko 16 proc. próbek nie spełniała wymogów – mówi Wrzosek. 

W 16. proc. produktów wykryto nieprawidłowości

Między styczniem, a listopadem 2009 roku, wojewódzka inspekcja handlowa w Warszawie przeprowadziła łącznie 1855 kontroli w zakresie m.in. bezpieczeństwa, jakości i prawidłowości oznakowania towarów oraz funkcjonowania placówek handlowych.

Zbadano około 1400 partii artykułów spożywczych, kwestionując 16 proc. z nich z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie (głównie pieczywo, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne) oraz 20 proc. z powodu niewłaściwej jakości (najwięcej nieprawidłowości w przypadku ryb i przetworów rybnych). Z powodu tych uchybień nałożono 59 mandatów na łączną kwotę prawie 7800 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto