Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co po Gessler? Obrochtówka

Tomasz Mateusiak
Tomasz Mateusiak
W tym roku minęło dokładnie 41 lat od czasu gdy w starej zakopiańskiej willi położonej przy ul. Kraszewskiego otwarto restaurację "Obrochtówka". W PRL-u lokal był prawdziwą perłą Zakopanego. Pierwszą prawdziwą góralską karczmą, serwującą podhalańskie potrawy. Jadały tu gwiazdy i partyjni dygnitarze!

Pod koniec lat 90. coś jednak zaczęło się psuć. Położony z dala od Krupówek lokal przegrał walkę o klienta z restauracjami stojącymi przy samym deptaku.

Kiedy więc w 39 lat po otwarciu restauracji właściciele "Obrochtówki" byli bliscy rozpaczy zdarzył się cud. Karczmę w... obroty wzięła sławna Magda Gessler. Efekt? Niemal po dwa lata po "Kuchennych rewolucjach" "Obrochtówka" to znów jedno z najlepszych i najbardziej modnych miejsc w Zakopanem.

- Czy gdybym mogła cofnąć się w czasie, jeszcze raz wpuściłabym do siebie Magdę Gessler ?- zastanawia się Renata Kowalczyk, właścicielka "Obrochtówki". - Oczywiście, że tak! Ten program odmienił moje życie, a karczmie dał drugie życie. Znów stała się miejscem, do którego się przychodzi. Przyznaję jednak, że zanim pani Magda przyjechała do nas ze swoją ekipą, wiedziałam, że nie wszystkim jej metody pracy się podobają. Troszkę się bałam. Niepotrzebnie. Gwiazda okazała się profesjonalistką. W kontaktach z nami była bardzo miła i serdeczna.

Gessler w karczmie z 40- letnia tradycją, która mieści się w ponad 110-letnim domu nie zrobiła "rewolucji" tylko "reaktywację". - Wystrój poza kilkoma detalami się nie zmienił. Jest piękny sam w sobie. - Popracowaliśmy jednak trochę nad kartą dań i sposobem ich przyrządzania - mówi pani Renata. - To przyniosło efekty. W dzień, w którym telewizja pokazała odcinek programu z naszym udziałem, mieliśmy pełną salę. Myślałam, że następnego dnia szał minie, ale na szczęście... tak nie było. Gości pełno było jeszcze długo.

Rzeczywiście. Jeszcze długie tygodnie po emisji programu, by zjeść w "Obrochtówce" jagnięcinę lub sławnego tatara, trzeba było zarezerwować stolik z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Teraz pod tym względem smakosze podhalańskiej kuchni mają już trochę lżejsze życie, ale właściciele na brak ruchu w interesie narzekać nie mogą.

Oprócz zmian w jadłospisie i porad kulinarnych właściciele "Obrochtówki" perfekcyjnie wykorzystali bowiem największy prezent jaki odwiedzanym przez siebie restauratorom daje Magda Gessler - promocję. Nazwisko gwiazdy to magnes. Dlatego teraz niemal każdy turysta, który odwiedza Zakopane, "Obrochtówkę" kojarzy dzięki telewizyjnemu programowi. Nie byłoby tego, gdyby właściciele przestali dbać o poziom serwowanych dań.

Karczma w domu wybudowanym pod koniec XIX wieku przez Jana Obrochtę to obecnie nie tylko miejsce, gdzie można dobrze zjeść. Właściciele dbają, by lokal był także małym centrum lokalnej kultury. Odbywają się tu posiady, na których prezentowana jest kultura i kuchnia Karpat.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rabka.naszemiasto.pl Nasze Miasto