Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zabójcze dla wątroby. Odstaw to, a wkrótce poczujesz się lepiej. Hepatolog poleca najlepsze produkty do jedzenia na regenerację wątroby

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Problemy z wątrobą? Objawy to niestrawność i uczucie przepełnienia. Narząd obciążony przez nadmiar jedzenia, w tym tłuszczu i alkoholu, leki i wszechobecne zanieczyszczenia może dawać o sobie znać. Jak ulżyć wątrobie? Przede wszystkim odstawić produkty, które wskazuje hepatolog. Zobacz też, co specjalista chorób wątroby poleca do jedzenia.

Spis treści

Co najbardziej szkodzi wątrobie? Te produkty odradza hepatolog

Wątrobie szkodzi przede wszystkim przesada w diecie, a więc nadmierne ilości pewnych składników i zawierających je produktów. Niestety, takie nienaturalne proporcje dotyczą nie tylko przetworzonej żywności, ale też całej współczesnej diety.

Starsza kobieta siedzi z bólem w prawym boku
Gdy po jedzeniu pojawia się przepełnienie, ból i obrzęk z prawej części brzucha, warto zatroszczyć się o wątrobę za pomocą określonych zmian w diecie supersizer/Getty Images

Skutki nieprawidłowych nawyków kumulują się i z czasem prowadzą do zaburzeń pracy wątroby i występowania związanych z tym dolegliwości. Objawy niedomagania wątroby to m.in. dolegliwości związane z niestrawnością, uczucie przepełnienia i ciężkości po jedzeniu, zła tolerancja tłuszczu, alkoholu, nadwrażliwość na zapachy, nudności, obrzęk i bóle w prawej górnej części brzucha, złe samopoczucie, problemy ze snem.

Wątroba to największy organ wewnętrzny i jedyny, który może się w pełni zregenerować. A przy tym superważny – nie tylko przetwarza wszystko, co trafia do organizmu, ale też produkuje niezbędne do życia związki. Problem w tym, że współczesna dieta, styl życia i stosowane leki wcale jej tego nie ułatwiają, a wiele codziennych nawyków prowadzi z biegiem lat do rozwoju chorób wątroby.

Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu).

Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia. Warto zatem ograniczyć obciążające ją produkty i składniki, a także środki farmaceutyczne wydawane bez recepty. Sprawdź je w galerii.

Dieta wątrobowa. Co jeść na regenerację wątroby?

Jak podaje światowej sławy specjalista zdrowia wątroby, prof. Gabriel Perlmuter, dieta dla zdrowej wątroby to nic skomplikowanego – jego lista codziennych zakupów obejmuje następujące produkty:

Warzywa (w nieograniczonej ilości):

  • wszystkie, świeże lub mrożone,
  • surowa marchewka.

Świeże owoce (2-4 szt. dziennie):

  • wszystkie, surowe lub gotowane bez cukru,
  • migdały (garść od czasu do czasu).

Pieczywo (do 150 g dziennie, maks. 50 g w posiłku):

  • chleb żytni,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • pieczywo z otrębami (graham).

Inne produkty skrobiowe (najlepiej pełnoziarniste, bez łączenia różnych rodzajów w posiłku):

  • płatki owsiane,
  • ziemniaki (do 100 g dziennie),
  • ryż, makaron, tapioka, pszenica (do 150 g po ugotowaniu dziennie),
  • kukurydza, zielony groszek, polenta (do 150 g dziennie).

Zobacz także: Dieta lekkostrawna. To jedz przy problemach pokarmowych

Nasiona roślin strączkowych (150 g po ugotowaniu dziennie):

  • soczewica,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • groch,
  • bób.

Produkty mleczne:

  • mleko półtłuste,
  • ser biały lub naturalny serek homogenizowany (do 20 proc. tłuszczu),
  • jogurt naturalny,
  • sery do 45 proc. tłuszczu (porcja dziennie, dla osób z nadwagą – 3 porcje tygodniowo).

Mięso (ale nie codziennie), m.in.:

  • chuda wołowina (rumsztyk, filet, łopatka, polędwica itp.)
  • cielęcina,
  • chuda wieprzowina (filet, polędwica),
  • drób (m.in. kurczak, indyk).

Wędliny:

  • szynka surowa lub gotowana, chuda,
  • filet z bekonu.

Ryby i skorupiaki:

  • wszystkie, najlepiej świeże lub mrożone.

Jajka:

  • 2-3 szt. na tydzień.

Tłuszcze (najlepiej na surowo):

  • masło,
  • margaryna miękka,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • śmietana do 15 proc. tłuszczu.

Cukier, słodycze i słodziki:

Sprawdź: Jakie zioła na wątrobę?

Napoje:

  • woda gazowana i niegazowana,
  • kawa,
  • herbata,
  • herbatki ziołowe.

Autorem zaleceń jest francuski hepatolog prof. Gabriel Perlmuter, ordynator oddziału hepato-gastroenterologii i żywienia w szpitalu uniwersyteckim Antoine-Béclère, kierownik zespołu badawczego Inserm (Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych), członek m.in. Krajowej Akademii Medycznej. W swojej publikacji w niezwykle przystępny sposób objaśnia, na czym polega praca wątroby, i jak jej nie zakłócać, tylko wspomagać, by oprócz lepszego zdrowia uzyskać też niższą masę ciała. Listę produktów niezalecanych i wskazanych podaje podaje w swojej książce „Nie wątp w wątrobę” (Amber).

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zabójcze dla wątroby. Odstaw to, a wkrótce poczujesz się lepiej. Hepatolog poleca najlepsze produkty do jedzenia na regenerację wątroby - Strona Zdrowia

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto