Każda choroba, jaką przechodzi kobieta spodziewająca się dziecka, może mieć wpływ na płód. Dowiedz się, jak powinna odżywiać się ciężarna z cukrzycą, by uniknąć problemów zdrowotnych, wynikających z tego schorzenia.

Podstawą diety dla ciężarnych chorych na cukrzycę są produkty dostarczające węglowodanów złożonych, dzięki którym łatwiej jest kontrolować stężenie glukozy we krwi. Przyszła mama powinna spożywać małe, lekkostrawne posiłki, a łączna dawka kalorii nie powinna wynosić więcej niż 2200 kalorii dziennie. Odstępy między kolejnymi posiłkami powinny być stosunkowo krótkie (2-3 godziny), by nie dopuścić do nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi. Przed snem należy zjeść lekkie danie (jabłko, jogurt).

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl


Wsparcie redakcyjne od:


Kobieta

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!