Podstawą diety dla ciężarnych chorych na cukrzycę są produkty dostarczające węglowodanów złożonych, dzięki którym łatwiej jest kontrolować stężenie glukozy we krwi. Przyszła mama powinna spożywać małe, lekkostrawne posiłki, a łączna dawka kalorii nie powinna wynosić więcej niż 2200 kalorii dziennie. Odstępy między kolejnymi posiłkami powinny być stosunkowo krótkie (2-3 godziny), by nie dopuścić do nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi. Przed snem należy zjeść lekkie danie (jabłko, jogurt).
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?