Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Frosta z Bydgoszczy kończy w tym roku 20 lat. W 1999 z taśmy zjechały pierwsze paluszki rybne

(tik)
archiwum/Filip Kowalkowski
Na polskim rynku marka Frosta obecna jest od 1999 roku. To obecnie lider mrożonych produktów rybnych.

1999 to rok, w którym z taśmy produkcyjnej zjechały pierwsze "Złote paluszki rybne Frosty". Rok później pierwszy raz oglądaliśmy je w telewizji.

Jednak Frosta to nie tylko paluszki – obecnie w ofercie marki jest ponad 70 produktów. Na samą rybę firma proponuje prawie 30 pomysłów: od ryb z pieca z sosami po steki rybne, a reszta to pomysłowe mrożone dania gotowe z różnych stron świata: znajdziemy tu azjatyckie Nasi Goreng, hiszpańską Paellę, czy Mexican chicken.

65 mln zł kosztowała nowoczesna linia do produkcji przetworów rybnych w bydgoskim zakładzie Frosty. 

Z nany producent mrożonek rybnych zatrudnia w Bydgoszczy prawie 700 osób. Do najnowszej linii produkującej przetwory rybne z warzywami i sosami przyjął 40 pracowników, a docelowo ma ich być 80. 

- Inwestycja to 5,5 tys. metrów kwadratowych hali, 1000 metrów budynku biurowego i 2 tys. metrów magazynów - powiedział podczas wczorajszego uroczystego otwarcia nowej linii Mirosław Ranosz, dyrektor fabryk grupy Frosta. 

Frosta w Bydgoszczy. Inwestuje w nową fabrykę i będzie zatrudniać [foto i wideo]

Jej moce przerobowe to 20 tysięcy ton rocznie. Ranosz dodał, że priorytetem firmy jest zrównoważony rozwój: - Od 2011 do 2016 roku zmniejszyliśmy emisję CO2 o 30 procent, zużycie energii o 28 proc. Nowa hala została zaprojektowana w taki sposób, aby osiągnąć najwyższą efektywność energetyczną. 

W Bydgoszczy fabryka działa od 1999 roku w miejscu po byłym Unileverze. Produkowane są tutaj mieszanki warzywne i produkty rybne, które trafiają na krajowy rynek oraz do krajów europejskich. 70 proc. produkcji jest eksportowanej. Frosta ma cztery zakłady, trzy w Niemczech i jeden w Polsce. Bydgoski jest jej drugim co do wielkości. 

- W 2018 roku zamierzamy uruchomić w Bydgoszczy Centrum Usług Wspólnych, finansowych i obsługi klientów dla całej grupy Frosta, ale na razie nie chcę zdradzać szczegółów - mówił Mirosław Ranosz.  


 Wideo: Agata Wodzień

Frosta otworzyła w Bydgoszczy linię światowej klasy [zdjęcia i wideo]

W 2016 roku firma wprowadziła też gotowe dania wegańskie i wegetariańskie!

W ciągu 20 lat, moce produkcyjne fabryki Frosty wzrosły aż 30-krotnie. "Wiemy na pewno, że marka zamierza nadal rozwijać się również na wielu innych polach, w tym ochrony środowiska" - zapowiada firma.

Na grafice w galerii przedstawiono historię działalności marki Frosta w skrócie.

POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto