Najprostszy przepis na sernik to: kupić gotowy ser na ciasta, 4 duże paczki herbatników i pół szklanki mleka. Herbatniki stłuc i zalać mlekiem, utrzeć na gładko i tą masą wyłożyć posmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch wylać ser i piec do zarumienienia skórki.
Wersja jeszcze szybsza – upiec sam ser. To opcja awaryjna, na wypadek, gdyby przyszli kiedyś niezapowiedziani goście.
Jednak wszystkim, którym znudził się tradycyjny sernik, proponuję zrobić tort serowy. Przekładaniec jest prosty do przygotowania, choć czasochłonny.
- Ciasto
Składniki:
| Wykonanie: Do mąki dodać śmietanę, pokrojoną margarynę,żółtka, proszek do pieczenia i olej. Zagnieść ciasto. Dodać cukier i cukier waniliowy, wyrobić jeszcze raz. Podzielić na 3 równe części. Upiec trzy placki, w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut (do zarumienienia). |
- Masa serowa
Składniki:
| Wykonanie: Do garna włożyć ser i masło. Gotować na małym ogniu do roztopienia tłuszczu cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Następnie, wciąż ucierając, wsypać cukier, budyń i cukier waniliowy. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawić do ostudzenia. Zmiksować na gładko. |
- Polewa
Składniki:
| Wykonanie: W rondelku podgrzać wodę i rozpuścić kakao. Dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. |
Placki przełożyć dwa razy masą serową. Wierzch pokryć równo polewą.
Uwaga!
Tort serowy najlepszy jest następnego dnia, kiedy ciasto nasiąknie masą. Wtedy też łatwiej się kroi.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?