Uczniowie bydgoskiego gastronomika poznali Niemcy „od kuchni”! [zdjęcia]
Wczoraj w Zespole Szkół Gastronomicznych było i uroczyście, i smacznie. Podsumowano projekt unijny, w którym uczestniczyło 30 uczniów tej szkoły. - Młodzież wyjechała do Niemiec, aby odbyć tam praktyki zawodowe - informuje Justyna Ormanowska, nauczyciel i koordynator projektu. - Trwały one cztery tygodnie, a odbyły się w dwóch terminach: w lutym i lipcu. Praktyki dotyczyły zawodu kucharz, a wzięli w nich udział uczniowie naszego Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Zobacz też: Piękne studentki na imprezie w klubie Twenty! [zdjęcia] Dla młodzieży z „gastronomika” swoje drzwi otworzyły lokalne niemieckie restauracje. - Ta, do której trafiliśmy - restauracja Olivo - była rodzinną firmą - opowiadają Maciej Grochowski i Wojciech Romiński. - Prowadzili ją Włosi od dawna mieszkający w Niemczech. Spotkaliśmy się z dużą życzliwością, czuliśmy się niemal jak w rodzinie. W Olivo panowała wspaniała atmosfera, dzięki czemu mogliśmy więcej się nauczyć i podszkolić język. - Wybaczano nam wszelkie pomyłki językowe - śmieje się Natalia Skiera, która miała praktykę w restauracji Dammeisterei z typowo niemiecką kuchnią . - Zostałam przyjęta bardzo ciepło. Jeśli chodzi o dania, zapamiętałam potrawy z kluskami o nazwie szpecle. Bardzo często je przyrządzano. - Praktyki były bardzo ciekawym doświadczeniem - dodaje Wiktoria Naszko, która odbyła je w restauracji „La Fontana”. - Niemcy byli wobec nas otwarci i pomocni. Podczas czterotygodniowego pobytu młodzież miała też okazję poznać bliżej kulturę Niemiec i jej stolicę. W Berlinie uczniowie zwiedzili m.in. Muzeum Figur Woskowych Madame Tussauds, Muzeum Techniki, odpoczywali i korzystali z atrakcji Tropical Islands. - Wycieczki były super - opowiada Kinga Cyranowicz. - Zobaczyłam, jak wspaniałym miastem jest Berlin. Uczniowie otrzymali certyfikaty ukończenia szkoleń oraz kursu języka obcego. W przyszłości będą mogli dołączyć je do swojego cv.