Agnieszka Bieńkowska – Śliwińska z Lipna piecze zarówno pierniczki, jak i konstruuje piernikowe domki. Inwencji twórczej można jej jedynie pozazdrościć. Piernikowe elementy skleja lukrem. W ten sposób powstają małe dzieła sztuki.
- Pierniki piekę od kilku lat i korzystam z takiego w miarę uniwersalnego przepisu – wyjaśnia pani Agnieszka. – Jedyną wadą tej receptury jest to, że ciasto ciężko się wyrabia.
Składniki na piernikowe ciasto:
- 300 g miodu,
- 80 g masła
- 50 g smalcu,
- 650 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 przyprawa do piernika,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka sody.
Przygotowanie pierników:
Miód, masło i smalec należy rozpuścić i wystudzić. Składniki sypkie wsypać do miski i połączyć z roztopionymi. A potem trzeba wyrabiać, wyrabiać.
- Ciasto po wyrobieniu jest bardzo plastyczne i ładnie można je rozwałkować – mówi pani Agnieszka. – Przy wykrawaniu pierniczków, podobnie jak przy zdobieniu pomagają mi synowie. I ta wspólna praca jest w tym wszystkim najfajniejsza.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?