Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp na Wigilię - tak poprawisz smak ryby i pozbędziesz się posmaku mułu i zapachu stęchlizny

OPRAC.:
Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wśród dwunastu wigilijnych potraw na stole podczas wieczerzy 24 grudnia musi znaleźć się choć jedna potrawa rybna - to świąteczna tradycja związana z symboliką chrześcijańską. Na wielu stołach pojawiają się zupy rybne, śledzie pod różnoraką postacią, ale prym wiedzie karp. W galerii zdjęć znajdziesz wskazówki, jak poprawić jego smak.

Karp pojawił się na polskich stołach w Wigilię w czasach PRL-u. W 1947 roku promowano tę rybę pod hasłem "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce". Popularność tego gatunku wynikła z tego, iż w wyniszczona po wojnie Polska borykała się z niedoborami podstawowych towarów i żywności. Brakowało między innymi mięsa, przetworów, a karp był rybą dość łatwą do hodowania i miał wypełnić lukę w ogromnej dziurze niedoborów.

Obecnie karpie hodowlane są dużo smaczniejsze niż te z czasów PRL. Zdarza się jednak, że mięso tej ryby czuć mułem i stęchlizną - dzieje się tak, kiedy ryba nie jest hodowana w odpowiednich warunkach. Są jednak sposoby, które sprawią, że mięso tej ryby będzie smakować doskonale. Podpowiadamy również, na co zwrócić uwagę podczas kupna karpia. Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża i jak wybrać karpia, który nie będzie śmierdział mułem - to w galerii artykułu.

Zobacz, jak pozbyć się woni mułu i stęchlizny oraz poprawić smak karpia na Wigilię:

Polacy cenią karpia i chętnie sięgają po tę rybę podczas świąt Bożego Narodzenia. W Wigilię na stołach najczęściej pojawiają się smażone płaty tej ryby, ale nie brakuje też innych potraw z karpia, jak np. karp w sosie piernikowym, karp po żydowsku, karp w sosie grzybowym czy pieczony karp...

Czy wiesz, że w kuchni międzywojennej Polski, w przepisach wigilijnych z trudem znajdziemy te, związane z karpiem. Są za to przepisy z innymi gatunkami ryb w roli głównej: śledziami, sandaczem, a nawet karasiami.

W międzywojennej Polsce królowały inne gatunki ryb

W publikacji "Wilije skromne", Elżbiety Kiewnarskiej, jednej z najbardziej znanych polskich kucharek międzywojnia, znajdziemy takie przepisy na Wigilię, jak: smażony sandacz, leszcz w galarecie, sielawy smażone z cytryną, lin w sosie cebulowym, śledzie wędzone faszerowane, przepisy na jazgarze, przepisy na szczupaka czy na leszcza pieczonego.


Przygotuj się do Bożego Narodzenia z redakcją "Expressu Bydgoskiego"

Do świąt Bożego Narodzenia zostało już niedużo czasu. W naszych artykułach znajdziesz przepisy na świąteczne potrawy, z także życzenia, które będziesz mógł wysłać do swojej rodziny, przyjaciół i znajomych. Znajdziesz różne - od religijnych i poważnych, po takie z przymrużerniem oka, żartobliwe. Zapraszamy do lektury tych artykułów:
► Nie zapomnij o złożeniu życzeń na Boże Narodzenie. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i niebanalne życzenia na Wigilię i święta, zajrzyj do artykułu i wybierz te, które odpowiadają Ci najbardziej, Możesz skorzystać również z jednej z bezpłatnych grafik dołączonych do artykułu.
► Boże Narodzenie dla Wielu to czas duchowego wyciszenia i religijnej zadumy. W tym artykule znajdziesz propozycje poważnych i religijnych życzeń. Skorzystaj z nich i wyślij życzenia bożonarodzeniowe swoim bliskim.
► Złóż bliskim i rodzinie zabawne życzenia na Boże Narodzenie. Nie masz pomysłu na stworzenie czegoś od siebie? Skorzystaj z naszych propozycji, skopiuj je i wklej do wiadomości i wyślij. Krótkie, zabawne, w formie żartu.

Smacznej Wigilii i świąt Bożego Narodzenia!

► Pierogi wigilijne - najlepsze przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Jak zrobić pierogi na Wigilię - poznaj te porady.
► Wigilijne uszka - przepis Magdy Gessler. Zobacz, jak zrobić tradycyjny przepis na uszka, farsz grzybowy do uszek
► Mamy także przepisy na paszteciki wigilijne. Poznaj proste przepisy, sprawdzone przepisy na paszteciki.
► Wigilia na słodko! Pierniki na wigilię, ciastka świąteczne. Mamy również najlepsze przepisy na pierniki na Boże Narodzenie - zobacz koniecznie!
Makowiec zawijany na Boże Narodzenie to coś, czym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Zobacz, jak przygotować pyszny i wilgotny wigilijny makowiec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Karp na Wigilię - tak poprawisz smak ryby i pozbędziesz się posmaku mułu i zapachu stęchlizny - Express Bydgoski

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto