MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Smakowite pożegnanie lata [foto]

BRAK PROFILU
BRAK PROFILU
W sobotę na Starym Rynku odbył się VI Ogólnopolski Korowód Kulinarny, którym bydgoszczanie smacznie pożegnali lato.

Wczoraj na Stary Rynek zjechali mistrzowie kuchni z całej Polski. Zapachy, którym nie można było się oprzeć, unosiły się w okolicach całego rynku. Chętnych do spróbowania smakołyków nie brakowało.

Aby móc spróbować prezentowanych przysmaków, wystarczyło kupić cegiełkę w cenie 5 zł, która była jednocześnie głosem na dany region. Cała suma zebrana w czasie korowodu została przekazana na cele charytatywne Fundacji Aktywnej Rehabilitacji.

Oprócz smakowania jedzenia, atrakcją była możliwość przyjrzenia się carvingowi, czyli sztuce rzeźbienia w owocach, którą prezentował mistrz Polski Marek Rybacki wraz z Sebastianem Owsińskim.
- Sebastian jest osobą, która się szkoli. Używamy nowych technik tajlandzkich. Jesteśmy nieformalną grupą działającą na terenie całej Polski. Robimy to charytatywnie: to co uzbieramy na licytacjach i sprzedaży, oddajemy potrzebującym - mówi Marek Rybacki.
- W Tajlandii sztuka rzeźbienia w owocach to dziedzictwo narodowe - dodaje Sebastian Owsiński.

W czasie festiwalu smaków zaprezentowali się kucharze m.in. z regionu Śląskiego, Lubelskiego, Podkarpackiego.
Można było spróbować łupci z kaszą gryczaną, wędzonek kresowych, kwasu chlebowego, grzańca na miodzie przygotowanym, racuchów w sosie jagodowym, a także lemieszki z prawdziwkami. Nie zabrakło także dobrej kawy, grilla i innych potraw.

- Pycha! Większość z potraw spróbowałam pierwszy raz, są rewelacyjne. Nie wiem jak się nazywają, ale warto je posmakować. Impreza godna uznania - mówi 31-letnia Karolina, która przyszła na korowód z całą rodziną.

Celem imprezy było propagowanie polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne w regionach Polski. Nad imprezą w Bydgoszczy czuwał Pan Twardowski. W czasie wydarzenia na scenie występowali artyści, m.in. Skiba. Najwięcej emocji wywołał zespół Mrówki, który poderwał do tańca kucharzy.

I miejsce za największą ilością cegiełek zdobył region Podkarpacki i to on w przyszłym roku zorganizuje VII edycję Korowodu na swoim terenie. II miejsce przypadło regionowi Lubelskiemu, a III Śląskiemu.

Na koniec imprezy głos zabrał jeden z organizatorów, Jan Rado:
- Działo się, działo! Bardzo dobrze się smakowało. Bydgoszczanie, pobiliście rekord! Ostatnio, w Międzyzdrojach, takiego wyniku nie było. Zebraliśmy dokładnie 9940 złotych! Jesteście hojni! Dziękujemy! - mówił Rado.

Organizatorami korowodu byli:
Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza, Instytut Turystyki, Hotelarstwa i Gastronomii Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy, Urząd Miasta Bydgoszczy, Kapituła Klubu Szefów Kuchni oraz firma ChemaN.

Zainteresowani więcej informacji na temat carvingu mogą znaleźć na stronie www.carvingart.pl.


od 7 lat
Wideo

Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto