Imbir możemy spotkać pod wieloma postaciami. Robione są z niego napary, syropy, soki, olejki, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Korzeń należy do grupy intensywnych przypraw ze względu na swój smak i zapach. Dodając go do potraw możemy całkowicie zmienić smak dania, więc należy stosować go z wyczuciem.
Korzeń imbiru jest wykorzystywany nie tylko w formie dodatku do dań, ale również jako lekarstwo naturalnego pochodzenia. Stosuje się go w leczeniu nieprzyjemnych objawów oraz chorób, a szczególnie tych, które dotyczą układu pokarmowego, oddechowego i krążenia. Wszystko to dzięki zawartym w nim składnikom i właściwościom.
Imbir - o jego właściwościach dowiesz się w naszej galerii:
Imbir wykorzystuje się jako środek o właściwościach leczniczych, skuteczny w walce z wirusami i mdłościami, afrodyzjak, przyprawę, dodatek do kosmetyków i perfum, surowiec do wyrobu piwa i roślinę ozdobną. Jak widać imbir znajduje coraz to nowsze zastosowanie, dlatego warto zapoznać się z tym, co jest w nim tak wyjątkowego!
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?