Zajęcia odbyły się w ramach cyklu „Rodzinna Manufaktura”. Zanim uczestnicy usiedli w sali warsztatowej, Iga Radomska z Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach przybliżyła historię czekolady. Dzieci oraz ich opiekunowie dowiedzieli się, że czekolada pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie rosną kakaowce. To z nich pochodzi proszek kakaowy, główny składnik czekolady.
- Najwcześniej kakao przygotowane z ziaren owoców kakaowca było stosowane przez jedno z plemion zamieszkujących tereny obecnego Meksyku. Cywilizacja Majów wykorzystywała ziarna kakaowca jako środek płatniczy. Wyższe klasy społeczne mogły pozwolić sobie na cieszenie się smakiem kakao w formie gęstego płynu. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował kakao był Krzysztof Kolumb, który przywiózł je na Stary Kontynent. Jednak ziarna kakao nie wzbudziły zainteresowania – mówiła Iga Radomska.
Dzisiaj kakao i czekolada cieszą się powszechnym uznaniem i można je kupić w każdym sklepie spożywczym. Coraz popularniejsze staje się także samodzielne wykonanie słodyczy z czekolady. Stąd pomysł, żeby zorganizować czekoladowe warsztaty. Pod okiem specjalistki powstały wyjątkowe pralinki.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?