Zdjęcia znajdujące się w archiwach Narodowego Archiwum Cyfrowego dokumentują Wielkanoc z czasów przedwojennych i powojennych.
- Święta Wielkanocne obfitują w tradycje ludowe. Część z nich zanika, są jednak takie, które kultywuje się do dziś. Święcimy jajka, zanosimy palmy do kościołów, malujemy pisanki i oblewamy się wodą w lany poniedziałek – przypomina NAC.
Z poszczególnymi regionami w kraju wiążą się jednak inne tradycje.
- Śniadanie wielkanocne zaczynano u Pogórzan od tradycyjnej polewki na serwatce (podbitej mąką), do której wrzucano drobno pokrojone składniki święconego, a więc: pokrojone jajka ugotowane na twardo, biały chleb, ser, kiełbasę, boczek, utarty chrzan oraz sól i pieprz. Symbolem tych świąt były pięknie pisane woskiem lub skrobane jajka, również święcone w kościele, którymi dziewczęta obdarowywały wybranych kawalerów - czytamy na stronie Małopolskiego Centrum Kultury Sokół w Nowym Sączu
Jarosław Kaczyński nie stawił się przed komisją śledczą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?