MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 61
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Małe placki, o jednorodnej strukturze, obok kawałki smażonej...
fot. gov.pl

100 regionalnych wytworów wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych Kujaw i Pomorza

Dziady

Małe placki, o jednorodnej strukturze, obok kawałki smażonej cebuli i boczku

Kuchnia na Kujawach opierała się m.in. na ziemniakach zwanych pyrami bądź kartoflami. Już w XIX wieku zaczęły dominować w jadłospisie regionu. Stanowiły one jeden z podstawowych składników codziennych posiłków. Było nie do pomyślenia, żeby obiad obył się bez kartofli jako dodatku do zupy czy potrawy samej w sobie.

Jedną z takich potraw były dziady, które były wykorzystaniem innej potrawy jaką jest prażucha. Gorące ziemniaki ugniatano z dodatkiem mąki i częściowo nieodlanej wody, a potem formowano z powstałej masy ziemniaczanej małe placki, które obsmażano na złoty kolor z dwóch stron. W biednej, wiejskiej kuchni nic nie mogło się zmarnować, więc pozostałości prażuchy poddawano kolejnej obróbce termicznej i podawano w formie smażonych placków.

Dziady funkcjonują w świadomości mieszkańców powiatu radziejowskiego do dziś. Dowodem na to są dość liczne zgłoszenia potrawy do konkursu produktów tradycyjnych „Od zakwasu do żurku kujawskiego” na przestrzeni kilku lat (2011-2016).


Zobacz również

Cenne zwycięstwo Wisłoki w Świdniku

Cenne zwycięstwo Wisłoki w Świdniku

Biegiem na film 2024. Fantazja spotyka sport!

NOWE
Biegiem na film 2024. Fantazja spotyka sport!

Polecamy

Co zrobić, gdy psa ukąsi żmija? Ważna jest szybka reakcja!

TYLKO U NAS
Co zrobić, gdy psa ukąsi żmija? Ważna jest szybka reakcja!

Trzecia tablica rejestracyjna. To trzeba wiedzieć, by uniknąć problemów

Trzecia tablica rejestracyjna. To trzeba wiedzieć, by uniknąć problemów

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód