Atlas grzybów. Sprawdź, które z nich są trujące!

Wiesław Kamiński
Kapelusz: średnicy do 30 cm, ciemnoczerwonobrązowy, bladobrązowopurpurowy,
winnoczerwonawy, wypukły, matowy, w czasie deszczu lepki.
Rurki: początkowo blade, potem żółtawe, długie; pory początkowo białawe, później żółte, wreszcie
oliwkowożółte.
Kapelusz: średnicy do 30 cm, ciemnoczerwonobrązowy, bladobrązowopurpurowy, winnoczerwonawy, wypukły, matowy, w czasie deszczu lepki. Rurki: początkowo blade, potem żółtawe, długie; pory początkowo białawe, później żółte, wreszcie oliwkowożółte.
Udostępnij:
Mini przewodnik po grzybach jadalnych i trujących, dzięki któremu grzybobranie stanie się teraz łatwiejsze.

Podstawowe zasady grzybobrania:

1. Zbierając grzyby, zawsze wykręcaj je z podłoża. Obcięcie może pozbawić grzyba ważnej
cechy rozpoznawczej.
2. Noś grzyby w przewiewnym koszu. Złe przechowywanie (np. w foliowej reklamówce) może
spowodować zatrucie nawet grzybami jadalnymi.
3. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów, których nie znasz.
4. Rozpoznając grzyby, opieraj się na rzetelnej wiedzy, a nie na przesądach. Jeżeli masz
wątpliwości, zgłoś się do grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Grzyboznawca jest
zatrudniony w każdej stacji sanepidu i na każdym targowisku. W punkcie skupu grzybów
spotkasz klasyfikatora lub grzyboznawcę. Jeżeli nie masz możliwości kontaktu z grzyboznawcą
lub klasyfikatorem a masz wątpliwość co do rozpoznania grzybów – nie jedz ich.
5. Nie wolno zbierać ani niszczyć grzybów objętych ochroną, nie wolno też niszczyć ich siedlisk.
Zaktualizowaną listę grzybów chronionych znajdziesz na stronie www.NaGrzyby.pl. Znajdziesz
tam również link do Ustawy o ochronie przyrody i Rozporządzenia Ministra Środowiska
w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną.
6. Nie zbieraj grzybów zbyt młodych, bo mogły się w nich jeszcze nie wytworzyć cechy
rozpoznawcze.
7. Nie zbieraj grzybów starych, wodnistych i zaczerwionych, bo one też mogą być przyczyną
zatrucia.
8. Nie zbieraj grzybów trujących. Zjedzenie tych grzybów spowoduje ciężkie zatrucie,
a w konsekwencji utratę zdrowia lub śmierć. Grzyby, które jedzą zwierzęta, mogą być
śmiertelnie trujące dla ludzi. Jeżeli nie jesteś pewien, jaki to grzyb – zostaw go w lesie.
9. W razie dolegliwości żołądkowych po zjedzeniu grzybów – natychmiast zgłoś się do lekarza

Przeczytaj także: http://bydgoszcz.naszemiasto.pl/

Pogoda na dzień (27.08.2016)  | KUJAWSKO-POMORSKIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie