Kobieta i kwiaty to motywy przewodnie słodkości, z którymi do Brazylii pojedzie bydgoska cukierniczka. W ciągu 16 godzin będzie musiała od podstaw przygotować czekoladową rzeźbę, 50 pralin w pięciu rodzajach, marcepanowe figurki, tort, tort lodowy dla 8 osób oraz deser, do którego składniki wylosuje na miejscu.
- Do rozgrywki zakwalifikowałam się na targach Expo Sweet - opowiadała Aleksandra Sowa. - Będę walczyć z trzynastoma innymi osobami z całego świata, w tym z najmłodszycm zawodnikiem, Polakiem, 17-letnim Mariuszem Góreckim z Wrześni. Kogo obawiam się najbardziej? Cóż, Japończycy są bardzo mocni, wykorzystują techniki, których nikt jeszcze nie wprowadzał w życie.
Więcej o wielkiej szansie dla bydgoskich cukierników, karmelarzy i lodziarzy czytaj w dzisiejszej Gazecie Pomorskiej oraz na Pomorska pl w tekście: Aleksandra Sowa jedzie na podbój Brazylii.
Tekst: Joanna Pluta, fot. Łukasz Jędrzejczak.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?