Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bydgoskie restauracje w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau na rok 2020 [zdjęcia]

Justyna Tota
Justyna Tota
Restauracje - nie tylko pod względem menu - oceniają zrzeszeni inspektorzy Żółtego Przewodnika Gault&Millau, którzy w lokalach pojawiają się anonimowo
Restauracje - nie tylko pod względem menu - oceniają zrzeszeni inspektorzy Żółtego Przewodnika Gault&Millau, którzy w lokalach pojawiają się anonimowo pixabay
Na półki księgarń wraz z końcem listopada trafił prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska na rok 2020. Znalazło się w nim 540 najwyżej ocenionych restauracji, wśród których siedem jest z Bydgoszczy i okolic, w tym bydgoska Weranda jako jedyna w regionie wyróżniona dwiema czapkami kucharskimi! Jest też bydgoski Bulwar Bistro, który znalazł się wśród 240 lokali w kategorii POP.

Niezależny Żółty Przewodnik Gault&Millau po raz pierwszy pojawił się we Francji 47 lat temu. Obecnie, poza Francją, ukazuje się w 20 krajach na całym świecie. Jego polska edycja wydawana jest od 2015 roku, a od paru miesięcy działa również elektroniczna wersja przewodnika w formie aplikacji G&M.

Przewodnik określany jest „wnukiem" Michelina albo „żółtą biblią smaku” - ciesząc się autorytetem rzetelnych opinii, wyznacza kulinarne standardy. Najlepsze lokale oznaczane są czapkami kucharskimi Gault&Millau. Im wyższa nota punktowa, tym więcej czapek:

  • 11-12 punktów - jedna czapka
  • 13-14 punktów - dwie czapki
  • 15-16 punktów - trzy czapki
  • 17-18 punktów - cztery czapki
  • 19-20 punktów - pięć czapek

Kto ocenia lokalne? Zrzeszeni inspektorzy, którzy są niczym tajni agenci - w restauracjach pojawiają się anonimowo (etyka zakazuje odwiedzania lokali dobrze im znanych) podczas ich codziennego funkcjonowania, płacąc za posiłki jak każdy klient. Restauratorzy nie mają więc szans przygotować się, by „dobrze wypaść”. Pocieszyć się jedynie można, że przewodnik nie publikuje negatywnych opinii.

Uroczysta premiera VI edycji polskiego przewodnika Gault&Millau odbyła się 25 listopada w warszawskiej hali Expo XXI, wydanie dostępne jest m.in. w sieciach salonów Empik. W drukowanym Żółtym Przewodniku na rok 2020 znalazło się 540 restauracji. To pierwsza edycja przewodnika, w którym są tylko recenzje restauracji, jakie zostały oznaczone co najmniej jedną czapką kucharską. Natomiast w aplikacji mobilnej są również te lokale, które oceniono na 10 punktów. Jest też kategoria POP – o której więcej pod koniec tekstu.

W stawce 540 najlepszych restauracji w kraju 7 lokali jest z Bydgoszczy, w tym dwa z okolic – to całkiem przyzwoity wynik. Dla porównania, np. w Toruniu oznaczonych zostało 5 lokali. Z oczywistych względów daleko nam do rekordzistów jak Warszawa, Kraków i Poznań. Gdzie zatem - oczywiście według ekspertów Gault&Millau – można dobrze zjeść w Bydgoszczy? Zachęcamy do przejrzenia naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bydgoskie restauracje w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau na rok 2020 [zdjęcia] - Express Bydgoski

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto