18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bydgoszcz nawarzy sobie piwa

(gaz)
sxc.hu
Piwo po raz ostatni wyprodukowano w Bydgoszczy w 2002 r. w browarze Kujawiak. Początki bydgoskiego piwowarstwa, to czasy średniowiecza. Jest tradycja – czas na jej kontynuację. Szymon Muszyński warzył będzie Pils Wenecki, Pszeniczne Młyńskie oraz Koźlak Bydgoski i sprzedawał na starówce - w Regionalnej Warzelnia Piwa, w dawnej restauracji Sigaro przy ul. Poznańskiej.

Nazwy bydgoskich piw nawiązują bezpośrednio do miasta i umiejscowienia lokalu. Taras Warzelni wychodzi wprost na Wyspę Młyńską, stąd piwo pszeniczne będzie się nazywać Młyńskie, a pils - Wenecki. Koźlak Bydgoski zostanie zarezerwowany do ciemnego piwa. Ten sam zamysł dotyczy wystroju lokalu. Będą zdjęcia dawnego browaru w Myślęcinku, stare tablice reklamowe piwa czy pisma pochodzące z cechów piwowarskich. Pojawią się także stare butelki, które ozdabiać będą jedną z sal i stare porcelanowe korki do butelek.

Oprócz regionalnego piwa, w lokalu znajdzie się miejsce na winiarnię, w której na miejscu będzie można wypić wybrany przez siebie trunek. W jednej z części lokalu będzie też hinduska restauracja.

Otwarcie Regionalnej Warzelni Piwa zaplanowano na koniec marca tego roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto