MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Bydgoszczanin z dużym sukcesem na Cukierniczych Mistrzostwach Świata [zdjęcia]

Justyna Tota
Justyna Tota
Kamil Poćwiardowski z Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski (Bydgoszcz) oraz Stanisław Kropidłowski z Kropek Piekarnia Cukiernia (Zblewo) i ich słodka (i jadalna!) Amazonia, którą zdobyli 4. miejsce na  Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów, które odbyły się w styczniu 2023 r. podczas prestiżowych targów Sigep w Rimini (Włochy)
Kamil Poćwiardowski z Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski (Bydgoszcz) oraz Stanisław Kropidłowski z Kropek Piekarnia Cukiernia (Zblewo) i ich słodka (i jadalna!) Amazonia, którą zdobyli 4. miejsce na Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów, które odbyły się w styczniu 2023 r. podczas prestiżowych targów Sigep w Rimini (Włochy) kolaż
- Cieszymy się naszym sukcesem, pokazując innym młodym ludziom, że w zawodzie cukiernika można dużo osiągnąć - mówi nam bydgoszczanin Kamil Poćwiardowski, który wraz z kolegą Stanisławem Kropidłowskim reprezentowali Polskę na Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów podczas prestiżowych targów Sigep w Rimini, gdzie swoimi wyrobami z czekolady i karmelu zdobyli 4. miejsce! - To najwyższe miejsce, jakie dotychczas zdobyli Polacy podczas mistrzostw - zaznaczają nasi młodzi cukiernicy.

Podczas 44. edycji SIGEP-The Dolce World Expo – międzynarodowych targów wyrobów rzemieślniczych, w tym lodów, ciast, pieczywa czy kawy, jakie 21-25 stycznia 2023 r. odbywały się we włoskim Rimini, dwaj młodzi cukiernicy: Kamil Poćwiardowski z Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski (Bydgoszcz) oraz Stanisław Kropidłowski z Kropek Piekarnia Cukiernia (Zblewo) wraz z team managerem Ana Florencia Davila Pastry Chef z Barbara Luijckx (Inowrocław) jako drużyna reprezentowali Polskę na Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów. I odnieśli wielki sukces, zdobywając 4. miejsce na świecie! - Jest to najwyższe miejsce, jakie dotychczas zdobyli Polacy podczas mistrzostw - zaznaczają nasi młodzi mistrzowie cukiernictwa.

Młodzi cukiernicy, reprezentujący Polskę na mistrzostwach świata we Włoszech, z czekolady i karmelu stworzyli jadalną Amazonię!

Tematem konkursu była „Amazonia - wejście do natury”, więc wszystkie konkursowe prace cukierników musiały mieć motywy nawiązujące do przyrody.

- W naszej kompozycji głównymi elementami było wykonane przeze mnie czekoladowe drzewo z pnączami, liśćmi i kwiatami oraz błękitny potok wody z karmelu wykonany przez Stanisława wraz z egzotycznymi kwiatami i siedzącym tukanem. Całość naszego ekspozycyjnego stołu uzupełniały liście, na których podaliśmy deser w postaci ciasteczek wizualnie nawiązujących do kamyków, a także czekoladowy tort oraz lody - wymienia Kamil Poćwiardowski, zaznaczając, że każdy element konstrukcji był w stu procentach jadalny!

Należy podkreślić, że ten okazały skrawek słodkiej Amazonii duet młodych cukierników musiał wykonać na miejscu od podstaw w ściśle określonym czasie. - Pierwszego dnia zawodów mieliśmy 11 godzin, a drugiego dnia 6 godzin na przygotowanie wszystkich tych elementów, które Państwo widzicie na zdjęciach - mówi nam Kamil Poćwiardowski.

Bydgoszczanin zdradził nam, że do mistrzostw świata wraz z kolegą przygotowywali się od paru miesięcy.

- O tegorocznych Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów w Rimini i obowiązującym temacie konkursowym dowiedzieliśmy się w listopadzie ubiegłego roku. Przez cały grudzień i styczeń pracowaliśmy nad naszą koncepcją, będąc ze sobą w stałym kontakcie. Konsultowaliśmy się tak, by nasze prace w czekoladzie i cukrze komponowały się w jedną ekspozycyjną całość. Spotykaliśmy się także, by kilka razy przećwiczyć w praktyce wykonanie całości, żeby podczas mistrzostw wszystko było jak trzeba - wyjaśnia Kamil Poćwiardowski.

Efekty wspólnej pracy Kamila Poćwiardowskiego i Stanisława Kropidłowskiego doceniło międzynarodowe jury, przyznając 4. miejsce na świecie. - Jurorzy zwrócili uwagę na to, w jaki sposób pracowaliśmy przy tworzeniu kompozycji. Oprócz efektu wizualnego, liczy się także smak deseru, który jest degustowany przez jurorów - wyjaśnia młody cukiernik.

Kamil Poćwiardowski ze Stanisławem Kropidłowskim poznali się jakiś czas temu. A że w cukiernictwie konkursy polegają zwykle na pracy zespołowej, młodzieńcy postanowili podjąć wspólne wyzwanie, jakim są mistrzostwa świata. Należy jednak podkreślić - by znaleźć się w składzie drużyny Narodowej Reprezentacji Polski Cukierników Juniorów, trzeba sobie na to zasłużyć.

Polecamy także

- Kilka lat temu wygraliśmy Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, w międzyczasie startowaliśmy w różnych konkursach na szczeblu europejskim. Później nadeszła pandemia i wszystko poprzesuwało się w czasie. Szczęśliwie ten rok mogliśmy rozpocząć, startując w mistrzostwach świata - mówi Kamil Poćwiardowski.

Co zamierzają dalej nasi utalentowani cukiernicy po sukcesie we Włoszech?

- Chwilę odpoczniemy i zobaczymy, jakie kolejne pomysły zrodzą się. Na razie cieszymy się naszym sukcesem, pokazując innym młodym ludziom, że w zawodzie cukiernika można dużo osiągnąć - dodaje Kamil Poćwiardowski.

Z bydgoszczanina jesteśmy dumni, gdyż to już kolejna - po Jowicie Woszczyńskiej, mistrzyni świata w dekorowaniu tortów - postać z naszego bydgoskiego cukiernictwa, która z sukcesem zaprezentowała swój talent i umiejętności na arenie międzynarodowej. Warto dodać, że Kamil Poćwiardowski kontynuuje wielopokoleniową, rodzinną tradycję - wszak Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski działa już od 1922 roku!

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto