Podczas 44. edycji SIGEP-The Dolce World Expo – międzynarodowych targów wyrobów rzemieślniczych, w tym lodów, ciast, pieczywa czy kawy, jakie 21-25 stycznia 2023 r. odbywały się we włoskim Rimini, dwaj młodzi cukiernicy: Kamil Poćwiardowski z Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski (Bydgoszcz) oraz Stanisław Kropidłowski z Kropek Piekarnia Cukiernia (Zblewo) wraz z team managerem Ana Florencia Davila Pastry Chef z Barbara Luijckx (Inowrocław) jako drużyna reprezentowali Polskę na Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów. I odnieśli wielki sukces, zdobywając 4. miejsce na świecie! - Jest to najwyższe miejsce, jakie dotychczas zdobyli Polacy podczas mistrzostw - zaznaczają nasi młodzi mistrzowie cukiernictwa.
Młodzi cukiernicy, reprezentujący Polskę na mistrzostwach świata we Włoszech, z czekolady i karmelu stworzyli jadalną Amazonię!
Tematem konkursu była „Amazonia - wejście do natury”, więc wszystkie konkursowe prace cukierników musiały mieć motywy nawiązujące do przyrody.
- W naszej kompozycji głównymi elementami było wykonane przeze mnie czekoladowe drzewo z pnączami, liśćmi i kwiatami oraz błękitny potok wody z karmelu wykonany przez Stanisława wraz z egzotycznymi kwiatami i siedzącym tukanem. Całość naszego ekspozycyjnego stołu uzupełniały liście, na których podaliśmy deser w postaci ciasteczek wizualnie nawiązujących do kamyków, a także czekoladowy tort oraz lody - wymienia Kamil Poćwiardowski, zaznaczając, że każdy element konstrukcji był w stu procentach jadalny!
Należy podkreślić, że ten okazały skrawek słodkiej Amazonii duet młodych cukierników musiał wykonać na miejscu od podstaw w ściśle określonym czasie. - Pierwszego dnia zawodów mieliśmy 11 godzin, a drugiego dnia 6 godzin na przygotowanie wszystkich tych elementów, które Państwo widzicie na zdjęciach - mówi nam Kamil Poćwiardowski.
Bydgoszczanin zdradził nam, że do mistrzostw świata wraz z kolegą przygotowywali się od paru miesięcy.
- O tegorocznych Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów w Rimini i obowiązującym temacie konkursowym dowiedzieliśmy się w listopadzie ubiegłego roku. Przez cały grudzień i styczeń pracowaliśmy nad naszą koncepcją, będąc ze sobą w stałym kontakcie. Konsultowaliśmy się tak, by nasze prace w czekoladzie i cukrze komponowały się w jedną ekspozycyjną całość. Spotykaliśmy się także, by kilka razy przećwiczyć w praktyce wykonanie całości, żeby podczas mistrzostw wszystko było jak trzeba - wyjaśnia Kamil Poćwiardowski.
Efekty wspólnej pracy Kamila Poćwiardowskiego i Stanisława Kropidłowskiego doceniło międzynarodowe jury, przyznając 4. miejsce na świecie. - Jurorzy zwrócili uwagę na to, w jaki sposób pracowaliśmy przy tworzeniu kompozycji. Oprócz efektu wizualnego, liczy się także smak deseru, który jest degustowany przez jurorów - wyjaśnia młody cukiernik.
Kamil Poćwiardowski ze Stanisławem Kropidłowskim poznali się jakiś czas temu. A że w cukiernictwie konkursy polegają zwykle na pracy zespołowej, młodzieńcy postanowili podjąć wspólne wyzwanie, jakim są mistrzostwa świata. Należy jednak podkreślić - by znaleźć się w składzie drużyny Narodowej Reprezentacji Polski Cukierników Juniorów, trzeba sobie na to zasłużyć.
Polecamy także
- Kilka lat temu wygraliśmy Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, w międzyczasie startowaliśmy w różnych konkursach na szczeblu europejskim. Później nadeszła pandemia i wszystko poprzesuwało się w czasie. Szczęśliwie ten rok mogliśmy rozpocząć, startując w mistrzostwach świata - mówi Kamil Poćwiardowski.
Co zamierzają dalej nasi utalentowani cukiernicy po sukcesie we Włoszech?
- Chwilę odpoczniemy i zobaczymy, jakie kolejne pomysły zrodzą się. Na razie cieszymy się naszym sukcesem, pokazując innym młodym ludziom, że w zawodzie cukiernika można dużo osiągnąć - dodaje Kamil Poćwiardowski.
Z bydgoszczanina jesteśmy dumni, gdyż to już kolejna - po Jowicie Woszczyńskiej, mistrzyni świata w dekorowaniu tortów - postać z naszego bydgoskiego cukiernictwa, która z sukcesem zaprezentowała swój talent i umiejętności na arenie międzynarodowej. Warto dodać, że Kamil Poćwiardowski kontynuuje wielopokoleniową, rodzinną tradycję - wszak Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski działa już od 1922 roku!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
Erytrol jest szkodliwy?