Podczas 44. edycji SIGEP-The Dolce World Expo – międzynarodowych targów wyrobów rzemieślniczych, w tym lodów, ciast, pieczywa czy kawy, jakie 21-25 stycznia 2023 r. odbywały się we włoskim Rimini, dwaj młodzi cukiernicy: Kamil Poćwiardowski z Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski (Bydgoszcz) oraz Stanisław Kropidłowski z Kropek Piekarnia Cukiernia (Zblewo) wraz z team managerem Ana Florencia Davila Pastry Chef z Barbara Luijckx (Inowrocław) jako drużyna reprezentowali Polskę na Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów. I odnieśli wielki sukces, zdobywając 4. miejsce na świecie! - Jest to najwyższe miejsce, jakie dotychczas zdobyli Polacy podczas mistrzostw - zaznaczają nasi młodzi mistrzowie cukiernictwa.
Młodzi cukiernicy, reprezentujący Polskę na mistrzostwach świata we Włoszech, z czekolady i karmelu stworzyli jadalną Amazonię!
Tematem konkursu była „Amazonia - wejście do natury”, więc wszystkie konkursowe prace cukierników musiały mieć motywy nawiązujące do przyrody.
- W naszej kompozycji głównymi elementami było wykonane przeze mnie czekoladowe drzewo z pnączami, liśćmi i kwiatami oraz błękitny potok wody z karmelu wykonany przez Stanisława wraz z egzotycznymi kwiatami i siedzącym tukanem. Całość naszego ekspozycyjnego stołu uzupełniały liście, na których podaliśmy deser w postaci ciasteczek wizualnie nawiązujących do kamyków, a także czekoladowy tort oraz lody - wymienia Kamil Poćwiardowski, zaznaczając, że każdy element konstrukcji był w stu procentach jadalny!
Należy podkreślić, że ten okazały skrawek słodkiej Amazonii duet młodych cukierników musiał wykonać na miejscu od podstaw w ściśle określonym czasie. - Pierwszego dnia zawodów mieliśmy 11 godzin, a drugiego dnia 6 godzin na przygotowanie wszystkich tych elementów, które Państwo widzicie na zdjęciach - mówi nam Kamil Poćwiardowski.
Bydgoszczanin zdradził nam, że do mistrzostw świata wraz z kolegą przygotowywali się od paru miesięcy.
- O tegorocznych Cukierniczych Mistrzostwach Świata Juniorów w Rimini i obowiązującym temacie konkursowym dowiedzieliśmy się w listopadzie ubiegłego roku. Przez cały grudzień i styczeń pracowaliśmy nad naszą koncepcją, będąc ze sobą w stałym kontakcie. Konsultowaliśmy się tak, by nasze prace w czekoladzie i cukrze komponowały się w jedną ekspozycyjną całość. Spotykaliśmy się także, by kilka razy przećwiczyć w praktyce wykonanie całości, żeby podczas mistrzostw wszystko było jak trzeba - wyjaśnia Kamil Poćwiardowski.
Efekty wspólnej pracy Kamila Poćwiardowskiego i Stanisława Kropidłowskiego doceniło międzynarodowe jury, przyznając 4. miejsce na świecie. - Jurorzy zwrócili uwagę na to, w jaki sposób pracowaliśmy przy tworzeniu kompozycji. Oprócz efektu wizualnego, liczy się także smak deseru, który jest degustowany przez jurorów - wyjaśnia młody cukiernik.
Kamil Poćwiardowski ze Stanisławem Kropidłowskim poznali się jakiś czas temu. A że w cukiernictwie konkursy polegają zwykle na pracy zespołowej, młodzieńcy postanowili podjąć wspólne wyzwanie, jakim są mistrzostwa świata. Należy jednak podkreślić - by znaleźć się w składzie drużyny Narodowej Reprezentacji Polski Cukierników Juniorów, trzeba sobie na to zasłużyć.
Polecamy także
- Kilka lat temu wygraliśmy Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, w międzyczasie startowaliśmy w różnych konkursach na szczeblu europejskim. Później nadeszła pandemia i wszystko poprzesuwało się w czasie. Szczęśliwie ten rok mogliśmy rozpocząć, startując w mistrzostwach świata - mówi Kamil Poćwiardowski.
Co zamierzają dalej nasi utalentowani cukiernicy po sukcesie we Włoszech?
- Chwilę odpoczniemy i zobaczymy, jakie kolejne pomysły zrodzą się. Na razie cieszymy się naszym sukcesem, pokazując innym młodym ludziom, że w zawodzie cukiernika można dużo osiągnąć - dodaje Kamil Poćwiardowski.
Z bydgoszczanina jesteśmy dumni, gdyż to już kolejna - po Jowicie Woszczyńskiej, mistrzyni świata w dekorowaniu tortów - postać z naszego bydgoskiego cukiernictwa, która z sukcesem zaprezentowała swój talent i umiejętności na arenie międzynarodowej. Warto dodać, że Kamil Poćwiardowski kontynuuje wielopokoleniową, rodzinną tradycję - wszak Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski działa już od 1922 roku!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?