Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Wiosna z Disco Polo - koncert gwiazd w Cypriance, gmina Fabianki. Zdjęcia, wideo

NOWE
Wiosna z Disco Polo - koncert gwiazd w Cypriance, gmina Fabianki. Zdjęcia, wideo

Industria w finale Orlen Superligi. Krzysztof Lijewski ocenił mecz z Chrobrym [FOTO]

Industria w finale Orlen Superligi. Krzysztof Lijewski ocenił mecz z Chrobrym [FOTO]

Polecamy

Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała

PILNE
Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała

Jak zwiedzać Fort Delimara? Do tej pory turyści mogli oglądać ten zabytek z daleka

Jak zwiedzać Fort Delimara? Do tej pory turyści mogli oglądać ten zabytek z daleka

Czym jest plagiat? Jakie są konsekwencje plagiatowania? Rozmowa z dr Raubo

ROZMOWA
Czym jest plagiat? Jakie są konsekwencje plagiatowania? Rozmowa z dr Raubo