Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Multimedialny koncert symfoniczny "Kopernik - Malapert"

Multimedialny koncert symfoniczny "Kopernik - Malapert"

Kandydaci do samorządu z Konfederacji chcą zadbać lokalnych przedsiębiorców

Kandydaci do samorządu z Konfederacji chcą zadbać lokalnych przedsiębiorców

Polecamy

Nadchodzi rewolucja w systemie iPhone'ów. Zobacz, co już wiemy o iOS 18

Nadchodzi rewolucja w systemie iPhone'ów. Zobacz, co już wiemy o iOS 18

Obsada sędziowska 3 i 4 ligi kujawsko-pomorskiej [29-31 marca 2024]

Obsada sędziowska 3 i 4 ligi kujawsko-pomorskiej [29-31 marca 2024]

Oddaliśmy serialowi „Dom” najlepsze historie z naszego życia. Oto kulisy tego serialu

Oddaliśmy serialowi „Dom” najlepsze historie z naszego życia. Oto kulisy tego serialu