5 z 24
Poprzednie
Następne
Dania z grzybami. Zobacz przepisy na rozmaite aromatyczne potrawy z grzybów lub w ich towarzystwie
Wegańska zupa grzybowa
50 g suszonych podgrzybków, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 szkl. nerkowców, 1 cebula, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 20 ml oleju z pestek winogron, sól, pieprz
Orzechy nerkowca i grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę (w osobnych miseczkach). Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju w rondelku. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. Po chwili dolać bulion i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 30-40 minut, aż grzyby zupełnie zmiękną. Orzechy odcedzić z wody i zmiksować dokładnie blenderem z chochelką zupy. Dalej miksując, dodać porcjami pozostałą część zupy. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. (tesco.pl/smaczna-strona)
Przejdź do następnego slajdu ------>