Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 2 jajka, 4...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Desery na ciepło. Zobacz przepisy na słodkości idealne na jesień i zimę, z owocami lub czekoladą

Fondant czekoladowy/ciastko lawa

Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 2 jajka, 4 łyżki cukru, szczypta soli, 1 łyżka mąki
Wykonanie: foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, na gładką masę. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i sól. Krótko mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy roztopioną masę czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do foremek. Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy 1-2 minuty. Delikatnie wykładamy na talerzyki.

Zobacz również

Polska - Francja NA ŻYWO. Kluczowy mecz dla Polaków! Gdzie oglądać?

Polska - Francja NA ŻYWO. Kluczowy mecz dla Polaków! Gdzie oglądać?

W środku nocy wszedł na dach szpitala. Interweniowały służby

W środku nocy wszedł na dach szpitala. Interweniowały służby

Polecamy

Tu możesz spędzić wymarzony weekend z rodziną. Śląska perełka cię nie zawiedzie

Tu możesz spędzić wymarzony weekend z rodziną. Śląska perełka cię nie zawiedzie

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Opinie o maturze 2024: matematyka poszła gładko

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC

Disney – filmowe porażki 2023 roku i DC