Jak zauważa dyrektor opery Maciej Figas, powstanie restauracji ostatecznie zamyka działania mające na celu zagospodarowanie przestrzeni budynku.
- Nie ma już w operze pomieszczenia pustego – mówi.
Restauracja zajmuje łącznie 1600 m², sama sala: 350 m².
Znani widzom operowym
Restaurację tworzy firma nieprzypadkowa: związane od 8 lat z Operą Nova, a od 18 lat funkcjonujące na rynku cateringowym, przedsiębiorstwo Gran. Goście Opery mogli korzystać z jego usług we foyer.
Wymagająca wizja
Mimo iż firma nie ma doświadczenia w działalności ciągłej, jaką jest prowadzenie restauracji, zastępca dyrektora Centrum Kongresowego Zbigniew Ostrowski przyznaje, że z kilku firm zainteresowanych restauracją tylko przedsiębiorstwo Gran zdecydowało się przedstawić swój projekt.
Jak przyznają osoby zaangażowane w przygotowanie koncepcji restauracji, wymagania Opery Nova i Centrum Kongresowego były bardzo wysokie.
- Firma Gran musiała sprostać bardzo wyśrubowanym oczekiwaniom – przyznaje Ostrowski.
Jeść w duchu operowym
Firma Gran proponuje gościom potrawy nawiązujące do repertuaru Opery Nova. W menu znajdziemy takie dania jak Czara Pana Twardowskiego, Polędwica Suflera czy Złoty Kogucik dla dzieci. Na plazmowych ekranach będą prezentowane materiały promocyjne opery, a wystrój będzie regularnie dostosowywany do prezentowanych w gmachu głównym spektakli. Manekiny ubrane zostały w kostiumy sceniczne, a na półkach i pod ścianami widać instrumenty pochodzące z zaplecza Opery Nova.
Bez kompromisu
Państwo Kujawowie z firmy Gran postawili na jakość.
- Klient opery to człowiek wyjątkowy, wymaga więc wyjątkowego traktowania – mówią. - Tutaj nie ma kompromisu ani półśrodków, podobnie jak przy budowie repertuaru.
Firma Gran zatrudnia więc najlepszych szefów kuchni i kelnerów, inwestuje też w wyposażenie sali restauracyjnej i jej zaplecza.
- Mamy nadzieję, że znajdą się bydgoszczanie, którzy docenią taką atmosferę i będą odwiedzać nas nie tylko po spektaklach – mówią państwo Kujawowie.
Muzykalne dania i smaczne tańce
W restauracji będzie można zjeść posiłek, słuchając muzyki klasycznej: nie tylko z płyty, ale i na żywo. Firma Gran planuje współpracę m.in. z Akademią Muzyczną i weekendowe prezentacje bydgoskich muzyków.
W restauracji możliwe jest ułożenie parkietu. Już 29 listopada odbędzie się tam pierwsza taneczna impreza, andrzejkowa, podczas której smaczne dania wzbogaci wyśmienita zabawa na deskach.
Ambitne menu
W menu Maestra na razie dominuje kuchnia śródziemnomorska i europejska, ale są też dania tradycyjne, np. kaczka z jabłkami czy zrazy z kaszą. Oprócz dań dla rodzin i deserów, dodatkową atrakcją mają być dania ze świeżych ryb i owoców morza serwowane w weekendy.
W przyszłości szef kuchni planuje wdrożyć nowe rozwiązanie, jakim jest kuchnia molekularna.
- Pozwala ona gotować i smażyć w niskich temperaturach. To dość widowiskowa metoda - opowiada.
Dla bydgoszczan i dla turystów
Działalność restauracji ma spełnić oczekiwania gości Opery Nova i Centrum Kongresowego, a także bydgoszczan, którzy wybierają się do centrum miasta na kolacje czy popołudniowe lub weekendowe posiłki. Pomysł powinien też trafić do turystów: bliskość Wyspy Młyńskiej czy Starego Rynku stanowi o atrakcyjnym położeniu restauracji.
Restauracja Maestra
ul. Focha 5
Godziny otwarcia:
pon. - czw.: 13.00 - 23.00
pt. - sob.: 13.00 do ostatniego klienta
niedz.: 11.00 - 23.00
Zobacz też:
Pejzaż bez Grzegorza Ciechowskiego [foto]
**
Jacek Puzinowski: Myślałem, że ta synagoga to żart
**
O wymazanych z mapy ludziach stąd
**
Trwa koncert ku pamięci Ciechowskiego [MoDO]
**
Ciechowski wciąż żywy [foto]
**
M jak miłość krąży wokół nas... [wideo+foto]
**
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?