Drzwi otwarte w bydgoskim gastronomiku: sushi, gofry, bitwa na smaki i pokaz kelnerski [zdjęcia]

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
W sobotę, 20 maja w bydgoskim "gastronomiku" wiele się działo. Były ciekawe spotkania, pokazy kulinarne i prezentacje - tak szkoła przy ul. Konarskiego zachęcała kandydatów do nauki w zawodach, w których kształci. W warsztatach szkolnych uczniowie ostatnich klas szkół podstawowych mogli zobaczyć, jak przyrządzić sushi, burgery jarskie, wyroby z ciasta francuskiego czy mini pizzę. W czasie drzwi otwartych odbyły się też finały konkursów „Desery Świata”  oraz „Barista”. Była też „Bitwa na drobiowe smaki” i samodzielne przygotowanie przez ósmoklasistów gofrów do degustacji.
W sobotę, 20 maja w bydgoskim "gastronomiku" wiele się działo. Były ciekawe spotkania, pokazy kulinarne i prezentacje - tak szkoła przy ul. Konarskiego zachęcała kandydatów do nauki w zawodach, w których kształci. W warsztatach szkolnych uczniowie ostatnich klas szkół podstawowych mogli zobaczyć, jak przyrządzić sushi, burgery jarskie, wyroby z ciasta francuskiego czy mini pizzę. W czasie drzwi otwartych odbyły się też finały konkursów „Desery Świata” oraz „Barista”. Była też „Bitwa na drobiowe smaki” i samodzielne przygotowanie przez ósmoklasistów gofrów do degustacji. Dariusz Bloch
Udostępnij:
To był dzień pełen atrakcji połączony z degustacją smacznych dań. W sobotę (21 maja) w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy dla ósmoklasistów przygotowano bardzo bogaty program.

Zobacz wideo: Ćwiczenia służb ratowniczych na S5 pod Bydgoszczą.

Były ciekawe spotkania, pokazy kulinarne i prezentacje - tak szkoła przy ul. Konarskiego zachęcała kandydatów do nauki w zawodach, w których kształci. W warsztatach szkolnych uczniowie ostatnich klas szkół podstawowych mogli zobaczyć, jak przyrządzić sushi, burgery jarskie, wyroby z ciasta francuskiego czy mini pizzę. W czasie drzwi otwartych odbyły się też finały konkursów „Desery Świata” oraz „Barista”. Była też „Bitwa na drobiowe smaki” i samodzielne przygotowanie przez ósmoklasistów gofrów do degustacji.

Słowem, w atrakcyjny sposób można było zapoznać się z ofertą placówki. Chętni zobaczyli też wędzarnię, a przy okazji mogli dowiedzieć się więcej o innowacji pedagogicznej "Uwędzeni w Gastronomiku". Z kolei zainteresowani nauką w zawodzie kelnera obejrzeli pokaz kelnerski. Zaprezentowany został serwis synchroniczny i mobilny bar z drinkami bezalkoholowymi.

Nie zabrakło, oczywiście, spotkań z absolwentami ZSG-H. Po raz pierwszy, specjalnie na drzwi otwarte, szkoła udostępniła oddany w tym roku szkolnym pokój hotelowy do ćwiczeń dla uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarz.

Na placu przy szkole odbył się pokaz taneczny "Taniec połamaniec", a w sali gimnastycznej rozegrano turniej siatkarski. Można było też zwiedzić wystawę poświęconą życiu i twórczości Jarosława Iwaszkiewicza, patrona szkoły, czy dowiedzieć się więcej o kulturze picia herbaty angielskiej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie