Podajemy tradycyjny przepis na chruściki.
Składniki potrzebne do zrobienia faworków:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka spirytusu/octu
- tłuszcz do smażenia
Faworki krok po kroku - przepis
- Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, śmietanę i ocet. Gdy te składniki połączą się, dodajemy po łyżce mąki. Gdy idzie coraz trudniej, wysypujemy pozostałą mąkę i dodajemy ciasto z miski, zagniatamy ze szczyptą soli.
- Rozwałkowujemy i wycinamy paski, robiąc w nich otwory.
- W garnku lub na patelni rozpuszczamy smalec lub rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Partnerzy akcji
CUKIERNIA PYSZOTKA
SŁODKIE POKUSY
Wideo
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera