Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał regionalny „Bitwy na drobiowe smaki 2” odbył się w Zespole Szkół Technicznych w Lipnie

Małgorzata Chojnicka
Małgorzata Chojnicka
Zespół Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie był gospodarzem finałów etapu regionalnego dla województwa kujawsko-pomorskiego „Bitwy na drobiowe smaki 2”.
Zespół Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie był gospodarzem finałów etapu regionalnego dla województwa kujawsko-pomorskiego „Bitwy na drobiowe smaki 2”. Małgorzata Chojnicka
Zespół Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie był gospodarzem finałów etapu regionalnego dla województwa kujawsko-pomorskiego „Bitwy na drobiowe smaki 2”. To ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, które posiadają klasy o profilu gastronomicznym.

Finał etapu regionalnego dla województwa kujawsko-pomorskiego „Bitwy na drobiowe smaki 2” odbył się w Zespole Szkół Technicznych w Lipnie. Reprezentanci gospodarzy zajęli trzecie miejsce.

Zespół Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie był gospodarzem finałów etapu regionalnego dla województwa kujawsko-pomorskiego „Bitwy na drobiowe smaki 2”. To ogólnopolski konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych, które posiadają klasy o profilu gastronomicznym. Doczekał się on drugiej edycji i ponownie został objęty honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje.

Trwa głosowanie...

Czy lubisz i potrafisz gotować?

O miejsce w ogólnopolskim finale rywalizowało dwanaście dwuosobowych zespołów. Do ścisłej czołówki przeszło sześć ekip. Najpierw uczniowie mogli podpatrzeć najlepszych profesjonalistów, którzy przygotowali dla nich pokaz. Zaprezentowali im prawidłowe sposoby przygotowania dań i obróbki mięsa drobiowego. Następnie każdy z zespołów otrzymał zestaw produktów, z których miało powstać danie według własnej inwencji twórczej. Do dyspozycji była komosa ryżowa, boczek wędzony, piersi z kurczaka, imbir oraz ser kozi. Inspiracją dla zawodników była potrawa, którą zaserwował Łukasz Konik, przewodniczący konkursowego jury i jeden z najbardziej kreatywnych kucharzy młodego pokolenia.

- Uczestnicy mocno nas zaskoczyli wysokim poziomem – stwierdza Łukasz Konik, przewodniczący jury. – Nie wiedzieliśmy kogo wybrać. Dopiero zsumowanie punktacji pozwoliło wyłonić zwycięzców. Dla nas są to perełki. Dzięki takim konkursom mają okazję poznać prawdziwą gastronomię.

Wygrali Julia Anna Biernacka i Kornel Byzdra z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Ich opiekunką była Barbara Nicińska. Zwycięzcy przygotowali purée z batata z imbirem, chips z boczku, sos z sera koziego, pierożki faszerowane udkiem z komosą ryżową i koperkiem, brokuł w emulsji maślanej z pietruszką oraz pierś z kurczaka z solanki.

Drugie miejsce zajęły Agata Dziubak i Karolina Splitt z Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie. Trzecie miejsce wywalczyły reprezentantki gospodarzy Wiktoria Siemiątkowska i Wiktoria Mróz pod opieką Piotra Belczyńskiego. Ich pulpeciki z kaszą bulgur podane na serze kozim smakowały wybornie. - Do pulpecików zrobiłyśmy jeszcze chips z boczku, purée z batata i brokuła oraz sos beszamelowy – zdradza Wiktoria Siemiątkowska.
Trzy najlepsze zespoły otrzymały atrakcyjne nagrody rzeczowe, które z pewnością wykorzystają podczas swych kulinarnych poczynań.

- Wydarzenie to było wspaniałą okazją do zdobycia nowych doświadczeń kulinarnych – podsumowuje Iwona Kępińska, dyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Lipnie. - Pod okiem znamienitych kucharzy poznaliśmy tajniki sztuki kulinarnej, które na pewno wykorzystamy w dalszej pracy. Rywalizacja była bardzo wyrównana, a nasza szkoła zajęła zaszczytne trzecie miejsce. Jako gospodarz konkursu otrzymaliśmy wysokiej klasy sprzęt, gofrownicę oraz grill elektryczny, który będzie stanowił wyposażenie pracowni gastronomicznych. Dziękuję i gratuluję wszystkim zaangażowanym w sprawny przebieg tego przedsięwzięcia.

Zespół Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie był gospodarzem finałów etapu regionalnego dla województwa kujawsko-pomorskiego „Bitwy na drobiowe smaki 2”.

Finał regionalny „Bitwy na drobiowe smaki 2” odbył się w Zes...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Finał regionalny „Bitwy na drobiowe smaki 2” odbył się w Zespole Szkół Technicznych w Lipnie - Lipno Nasze Miasto

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto