Galette des rois, ciasto na święto Trzech Króli. Przepis Davida Gaboriauda. Sprawdź!

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Galette des rois to tradycyjny wypiek przyrządzany 6 stycznia we Francji.
Galette des rois to tradycyjny wypiek przyrządzany 6 stycznia we Francji. /David Gaboriaud
Udostępnij:
Francuzi mają w zwyczaju hucznie obchodzić uroczystość Objawienia Pańskiego, określaną świętem Trzech Króli. Szóstego stycznia podaje się tam galette des rois, czyli placek przełożony masą migdałową, w środku którego chowa się porcelanową figurkę fève, groch lub migdał. Temu, kto je znajdzie, wróży się bogactwo. Sprawdź przepis na ciasto galette des rois od mistrza kuchni Davida Gaboriauda.

Galette des rois - ciasto na święto Trzech Króli

Galette des rois w północnych regionach Francji, przyrządza się na bazie ciasta francuskiego. Można je wykonać samodzielnie, jednak trzeba pamiętać, że jest to pracochłonne. Aby ułatwić sobie zadanie, warto sięgnąć po gotowe ciasto mające w składzie masło zamiast tłuszczu palmowego. Na południu Francji w dniu Epifanii, czyli Objawienia Pańskiego podawane są brioche des rois, czyli bułeczki drożdżowe z rodzynkami, połączone ze sobą, aromatyzowane skórką pomarańczową lub cytrynową. Po wyrośnięciu mają przypominać kształtem koronę.

Tradycyjne ciasto i bułeczki na 6 stycznia

Tradycja wypiekania ciasta na święto Trzech Króli sięga XIV wieku. Poza bułeczkami brioche des rois można też spotkać na południu Francji gâteau des rois. Jest to ciasto drożdżowe uformowane w wieniec przypominający koronę, faszerowane kandyzowanymi owocami. Ciekawostką jest, że na wschodzie kraju przyrządza się galette z ciasta parzonego (tak jak ptysie lub eklerki).

David Gaboriaud lubi galette z kremem migdałowym

David Gaboriaud, szef kuchni i autor książki „Coś francuskiego”, jest Francuzem mieszkającym w Polsce od 14 lat. Jego mama jest Polką. Ona przekazywała mu zamiłowanie do kultury i kuchni polskiej. Zdradził nam, jaki jest jego ulubiony sposób na galette des rois.

- To klasyczne galette z kremem migdałowym, chociaż lubię również przygotować krem na bazie zmielonych orzechów laskowych i kawałków gorzkiej czekolady. Najlepiej smakuje w towarzystwie rodziny lub przyjaciół, z zachowaniem tradycji użycia ceramicznej figurki w cieście. Osoba, która trafia na kawałek z figurką, staje się symbolicznym królem lub królową dnia.

Tradycja galette des rois

Z tym ciastem powiązanych jest kilka obrzędów. Wewnątrz umieszczano niegdyś wspomnianą już porcelanową figurkę, przedstawiającą króla lub Jezuska. Współcześnie deser podawany jest z figurkami do kolekcjonowania i nie mają już charakteru religijnego. Wkłada się figurki przedstawiające bohaterów z bajek, filmów lub postacie ze świata mody. W mniej zamożnych gospodarstwach sięgano dawniej po całego migdała, groch lub bób.

Osobie, która znalazła dodatek, wróżono dobrobyt na cały nowy rok. Znalazca był określany królem lub królową dnia i dostawał koronę z papieru, która miała wyróżnić go spośród innych gości. Ciasto zazwyczaj było dzielone na wszystkich domowników, jednak jeden z kawałków powinien być zostawiony dla niespodziewanego gościa. Taką porcję określano nawet mianem part du pauvre, co miało podkreślać ubóstwo częstowanego przybysza. Aktualnie galette des rois podawane jest w szkołach, w firmach, a nawet serwowane jest u prezydenta w Pałacu Elizejskim.

Galette des rois - przepis od Davida Gaboriauda

Byliśmy ciekawi, jaki jest sekret udanego ciasta francuskiego do galette des rois. David Gaboriaud podkreślił, że liczy się przede wszystkim wykorzystanie dobrej jakości składników. - Polecam również schłodzić gotowe galette około godzinę przed włożeniem do piekarnika, wtedy ciasto francuskie się ładnie listkuje - dodaje David.

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30-35 minut

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
  • figurka z ceramiki lub 1 migdał

Krem migdałowy:

  • 80 g masła o temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g zmielonych płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki amaretto lub rumu

Przygotowanie:

Ubij miękkie masło z cukrem. Dodaj zmielone płatki migdałów, mąkę i szczyptę soli. Następnie dodaj jajko i amaretto lub rum. Wymieszaj. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i włóż do lodówki.
Wytnij dwa kółka z ciasta francuskiego o średnicy około 21 cm. Na blaszce przełożonej papierem do pieczenia połóż jedno kółko. Szprycuj kremem zaczynając od środka, zostaw około 3 cm czystych brzegów. Wbij w krem ceramiczną figurkę lub migdał. Przykryj drugim kółkiem ciasta francuskiego i przyciśnij mocno boki. Nożykiem zrób małą dziurkę pośrodku ciasta. Tępą stroną noża, narysuj linie zaczynając od środka ciasta. Posmaruj górną część ciasta roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku około 30 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Serwuj z wytrawnym cydrem lub ulubionymi bąbelkami.

Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Davida Gaboriaud.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Galette des rois, ciasto na święto Trzech Króli. Przepis Davida Gaboriauda. Sprawdź! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie