Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

GIS ostrzega: kolejne jajka skażone Salmonellą trafiły do sklepów. Sprawdź! [NOWE OSTRZEŻENIE GIS]

mw-g za GIS
Nowe ostrzeżenie GIS. Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące Salmonelli na jajkach. Ich spożycie może być niebezpieczne.
Nowe ostrzeżenie GIS. Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące Salmonelli na jajkach. Ich spożycie może być niebezpieczne. pixabay.com
Nowe ostrzeżenie GIS. Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w piątek (17 maja) ostrzeżenie dotyczące Salmonelli na jajkach. Ich spożycie może być niebezpieczne. Jak bowiem informuje GIS w nowym ostrzeżeniu, na powierzchni skorupek jaj wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące: Stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.

Jajka skażone Salmonellą mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Jak czytamy w nowym ostrzeżeniu GIS, spożycie wskazanych w ostrzeżeniu partii jaj, szczególnie na surowo, stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)

Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307

Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901

O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała:
- Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu, właściwego ze względu na siedzibę producenta;
- Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie, właściwego ze względu na siedzibę zakładu pakowania jaj;
- „EUROCASH” Spółka Akcyjna, ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, w której pobrano próbkę produktu. Spółka uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.

Jajka skażone Salmonellą mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

  • Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
  • Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
  • Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: GIS ostrzega: kolejne jajka skażone Salmonellą trafiły do sklepów. Sprawdź! [NOWE OSTRZEŻENIE GIS] - Gazeta Pomorska

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto