– Nasze zespoły pracują na pełnych obrotach, aby stworzyć dla Was wygodne i przyjazne miejsce, gdzie będziecie mogli spróbować różnorodnych smaków. W foodhallu znajdziecie stoiska z najróżniejszymi kuchniami świata. Każde z nich zapewni Wam wyjątkowe doznania kulinarne i niezapomniane smaki – poinformowano na profilu Hali Targowej w środę 8 marca.
W komunikacie, do którego dołączono zdjęcia z wnętrza obiektu, przekazano, że obok foodhallu trwają prace nad strefa handlową oraz eventową, gdzie będzie można uczestniczyć w różnych wydarzeniach, takich jak degustacje, pokazy kulinarnych mistrzów, konkursy kulinarne i targi branżowe. To pierwsza wiadomość na profilu od miesiąca.
Zobacz wideo: Duże zmiany w strefie płatnego parkowania w Bydgoszczy
Otwarcie było „bardzo, bardzo blisko” według informacji zamieszczanych siedem tygodni temu. Jeszcze w sierpniu 2022 roku na profilu ogłoszono, że „przed nami jeszcze jeden zakręt i ostatnia prosta ku otwarciu”, podając termin – grudzień 2022 r. Gdy w styczniu bieżącego roku zapytaliśmy o powód przesunięcia daty i o to kiedy ostatecznie mieszkańcy zostaną zaproszeni do środka, po dwóch tygodniach otrzymaliśmy odpowiedź.
– Konkretna data otwarcia nie jest jeszcze znana. Najbliższym realnym terminem jest koniec lutego, początek marca. Wszystko zależy od pozwoleń byśmy mogli uruchomić obiekt – odpowiedział nam Patryk Maćkowiak, przedstawiciel operatora Hali Targowej. Prace budowlane po stronie spółki już wtedy dobiegły prawie końca, a w środku trwał wystrój wnętrz i montaż mebli, co jak widać na najnowszych zdjęciach, nadal trwa.
– Od listopada czekamy przede wszystkim na uzgodnienie od Miejskiego Konserwatora Zabytków. Obiekt Hali Targowej jest na obszarze Konserwatorskim i bez wyżej wymienionego dokumentu nie jest możliwe otwarcie – dodał.
Tylko media społecznościowe
Na początku lutego przedstawiciele operatora skontaktowali się z nami, deklarując chęć rozmowy na temat wszelkich przygotowań do otwarcia. Dzień przed umówionym spotkaniem, przekazano nam, że jednak do niego nie dojdzie, deklarując powrót do tematu w późniejszym terminie.
W środę 8 marca przesłaliśmy pytania dotyczące Hali, w tym terminu otwarcia, stanu zaawansowania prac, formalnych zgód potrzebnych do otwarcia, nowych najemców, z którymi prowadzone są rozmowy oraz planów związanych ze strefami eventową i handlową. Potrzymaliśmy również chęć rozmowy na miejscu, aby móc obejrzeć obiekt od środka i wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
– Wszystkie informacje i materiały, które chcemy przekazać będziemy publikować wyłącznie na naszych social mediach – odpowiedział Patryk Maćkowiak.
Dotychczas spółka ogłosiła 11 najemców, którzy będą prowadzić działalność w strefie gastronomicznej. Na miejscu będzie można spróbować m.in. kuchni kubańskiej, greckiej, meksykańskiej czy japońskiej, lodów serwowanych przez Latto Gelato i drinków podawanych przez cocktailbar Fyrtel. Ostatnie ogłoszone lokale to Pizza Corner i food truck Odd Dog.
Z wcześniej przekazywanych informacji wiadomo, że na starcie może zabraknąć planowanych na początku uruchomienia projektu dwóch kawiarni. Na poziomie -1 pojawi się strefa handlowo-rozrywkowa, która w piątki i soboty przekształci się w dyskotekę. Zapowiadany bazar ma powstać w innej formie, bardziej rozproszonej – więcej szczegółów na ten temat dotychczas nie przekazano.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?