Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak wybrać zdrowy majonez? Katarzyna Bosacka podpowiada i prześwietla majonezy dostępne w sklepach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na jeden składnik, który jest w składzie majonezu.
Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na jeden składnik, który jest w składzie majonezu. Fot. Piotr Krzyzanowski / Polska Press Grupa / Archiwum
W czasie Świąt Wielkanocnych używa się dużych ilości majonezu. Dodaje się go do sałatki jarzynowej, jajek, a nawet przygotowuje na jego bazie babki. Jednak majonez majonezowi nie jest równy. Tym razem Katarzyna Bosacka, znana popularyzatorka wiedzy o zdrowej żywności, prowadząca program „MądrzeJEMY” prześwietliła składy różnych majonezów dostępnych na rynku.

W skrócie

Zbliżają się Święta Wielkanocne. Wielu z nas z tej okazji planuje przygotować sałatki (tutaj znajdziecie ciekawy przepis) czy jajka z dodatkiem majonezu. Warto pamiętać, że to prosty sos, który można zrobić samemu we własnym domu. Pokolenie naszych babć dawniej ucierało go ręcznie. Wraz z rozwojem sprzętów gospodarstwa domowego majonez zaczęto ucierać blenderem. Dzięki temu w kilka chwil można cieszyć się domowym sosem. Jednak wiele osób boi się, że majonez im się zwarzy albo nie ma czasu, by go samodzielnie przygotować i sięga po gotowce ze sklepu.

Konserwanty w majonezie

Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku zauważyła, że nie każdy majonez dostępny na sklepowych półkach jest wart zakupu. Zauważyła, że w wersji podstawowej i najbardziej naturalnej majonez składa się z:

  • żółtek jajek,
  • oleju,
  • octu,
  • musztardy,
  • soli,
  • odrobiny cukru.

Niestety, w wielu majonezach znaleźć można konserwanty, dodatki poprawiające kolor lub stabilizatory. Najczęściej na etykietach można zobaczyć E385, czyli sól wapniowo-disodową EDTA. Popularna dziennikarka podkreśliła, że ten składnik wydłuża termin przydatności do spożycia majonezu i zachowa konsystencję emulsji. Warto dodać, że substancja została dopuszczona do spożycia i nie zauważono przeciwwskazań do jej stosowania. Jednak Katarzyna Bosacka podkreśla w swoim wpisie, że: nie zbadano, co dzieje się z organizmem w przypadku kumulacji tej substancji oraz przy połączeniu soli wapniowo-disodowej z innymi substancjami zaczynającymi się na „E”.

Według Katarzyny Bosackiej można w naszych sklepach kupić majonez bez konserwantów. Ponadto zauważa, że w dobrej jakości produktach nie są potrzebne sztuczne dodatki, bo tę funkcję zapewniają żółtka jajek.

Najzdrowszy majonez według Katarzyny Bosackiej

Na swoich profilach w mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka przypomniała, że najlepszy majonez to taki z krótkim składem. Warto też zwrócić uwagę na wysoką kaloryczność produktu - 100 g ma nawet 600 kalorii, więc dziennikarka poleca zmniejszać kaloryczność dzięki łączeniu majonezu z jogurtem naturalnym.

Wśród niezdrowych składników majonezu Katarzyna Bosacka wyróżnia:

  • gumę arabską,
  • gumę ksantanową,
  • skrobię,
  • sztuczne aromaty.

Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku zamieściła cztery grafiki z rozpisanymi składami 12 najpopularniejszych majonezów w Polsce. Na obrazkach zaznaczyła na czerwono składniki majonezu, które nie są niezbędne, a dodaje się je dla przedłużenia trwałości produktu lub jego koloru czy utrzymania konsystencji.

W zestawieniu Bosackiej najlepiej wypadły:

  • majonez kielecki Społem,
  • majonez napoleoński Mosso,
  • majonez Wielkopolski,
  • majonez stołowy Roleski.

Domowy majonez – komentarze internautów

Wpis Katarzyny Bosackiej wywołał lawinę komentarzy. Najczęściej pojawiały się zdania odwołujące się do składu dwóch najpopularniejszych majonezów do kupienia w Polsce. Pojawiały się też dyskusje na temat lokalnych marek majonezów i opowiadanie się za patriotyzmem lokalnym, pomimo mniej korzystnego składu.

- Ja dawno zrezygnowałam (z kupowania majonezu - red.), robię sama. Jedna minutka i już jest majonez. Zdrowy, domowy i dosmaczony tak jak lubię (pisownia oryginalna - przyp.red.) – napisała jedna z internautek pod postem Bosackiej.

Inna obserwatorka podzieliła się swoimi patentami na wyjątkowy majonez:

- Od wielu lat robię majonez sama, w lodówce wytrzymuje kilka dni, zero chemii, robi się w dwie minuty. To bardzo proste, warto spróbować. Można też bardziej zmieniać smak, w zależności od przypraw, jakie damy, np. świeżych listków bazylii.

Inni użytkownicy entuzjastycznie odnosili się do przepisów na majonez przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A Wy jaki majonez wybieracie najczęściej?

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak wybrać zdrowy majonez? Katarzyna Bosacka podpowiada i prześwietla majonezy dostępne w sklepach - Strona Kuchni

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto