MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania...
fot. Joseph De Sciose / Aurora Photos/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Rabarbar

Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania deserów takich jak ciasta czy muffinki, a także kompotów. Rabarbar ma kwaskowy smak dlatego najczęściej łączy się go ze słodkimi owocami np. truskawkami. Jednak należy uważać na liście rabarbaru i nie wykorzystywać ich do przygotowywania potraw, ponieważ są bogate w kwas szczawiowy, który powoduje niewydolność nerek. Zaledwie 25 gramów kwasu szczawiowego może zabić. Na szczęście, aby przyjąć zabójczą dawkę tego składnika trzeba by było zjeść aż ponad 2 kg liści rabarbaru, co jest raczej niemożliwe.

Zobacz również

Kontrola we Włoszczowicach. Wysoki mandat dla pijanego rowerzysty

NOWE
Kontrola we Włoszczowicach. Wysoki mandat dla pijanego rowerzysty

W Michałowie pijany jechał skuterem. Skończyło się stłuczką

NOWE
W Michałowie pijany jechał skuterem. Skończyło się stłuczką

Polecamy

Co dalej z Myślęcinkiem? Społecznicy mówili o zmianach w największym parku w mieście

Co dalej z Myślęcinkiem? Społecznicy mówili o zmianach w największym parku w mieście

Zderzenie dwóch samochodów i rowerzysty na bydgoskich Bartodziejach - mamy zdjęcia

Zderzenie dwóch samochodów i rowerzysty na bydgoskich Bartodziejach - mamy zdjęcia

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie