Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kremowe risotto z leśnymi grzybami na obiad. Poznaj przepis na danie z ryżem we włoskim stylu. Znakomity posiłek z suszonymi borowikami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Risotto z grzybami nabiera kremowej konsystencji dzięki powolnemu gotowaniu w bulionie i zagęszczeniu masłem oraz startym parmezanem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Risotto z grzybami nabiera kremowej konsystencji dzięki powolnemu gotowaniu w bulionie i zagęszczeniu masłem oraz startym parmezanem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Domowe risotto z leśnymi grzybami to prawdziwy rarytas, który można jeść niemal cały rok. Warto robić je ze świeżych grzybów, ale z powodzeniem zrobicie je z mrożonych składników. Aby było wyjątkowo kremowe nie szczędźcie masła ani parmezanu. Oto przepis na apetyczne risotto z suszonymi grzybami.

W skrócie

Rozpływające się w ustach risotto często wydaje się daniem trudnym do zrobienia. Powodem, dla którego krąży ta opinia, jest fakt, że danie jest czasochłonne i cierpliwie należy dolewać bulion do gotującego się ryżu. Dopiero gdy pierwsza porcja zostanie wchłonięta, można dolać kolejną porcję bulionu. Z pewnością risotto z grzybami pokaże zaangażowanie kucharza w gotowanie, a także znajomość kuchni włoskiej. To danie z pewnością podbije podniebienie miłośników dobrego jedzenia.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć etapy przygotowania risotta z grzybami

Risotto z grzybami – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania:
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 szklanka płynu z namaczania grzybów,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 40 g masła,
  • 200 g ryżu do risotto np.: arborio,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki lub posiekanego koperku,
  • 50 g parmezanu.

Do smaku:

  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania risotta z grzybami

Jak zrobić risotto z grzybami?

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby należy namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub całą noc. Powinny być dokładnie pokryte płynem.
  2. Grzyby należy odcedzić przez sitko i zostawić szklankę płynu z namaczania. Resztę można zostawić do bigosu lub zupy grzybowej.
  3. W garnku należy zagotować bulion warzywny z wodą po grzybach. Cały czas należy gotować bulion na małym ogniu.
  4. Cebulę i czosnek trzeba pokroić w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie trzeba rozgrzać 20 g masła, wsypać cebulę i czosnek. Warzywa należy dusić, aż zmiękną.
  5. Namoczone grzyby należy posiekać na drobne kawałki. Po 5 minutach do garnka należy wsypać ryż i dodać grzyby, wymieszać i smażyć przez około minutę na średnim ogniu, aż pokryją się masłem i przejdą zapachem czosnku.
  6. Następnie trzeba wlać chochlę gorącego bulionu i gotować na małym ogniu. Kolejną porcję bulionu należy wlać, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  7. Risotto z grzybami należy gotować przez około 15 minut. Kremowe risotto będzie gotowe, gdy ziarna ryżu będą miękkie, ale z zewnątrz będą stawiać lekki opór. Tak ugotowany ryż określa się jako al dente.
  8. Na koniec należy dodać pozostałe masło, starty parmezan i na koniec posypać natką pietruszki.
  9. Risotto z grzybami można doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zioła do risotto z grzybami

Poza natką pietruszki gotowe risotto z grzybami, można udekorować posiekaną szałwią, która nada delikatnego aromatu i lekko słodkiego smaku. Ponadto świetnie sprawdzą się posiekane gałązki rozmarynu i listki tymianku. Wypróbujcie zestawienia, które najbardziej przypadną wam do gustu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kremowe risotto z leśnymi grzybami na obiad. Poznaj przepis na danie z ryżem we włoskim stylu. Znakomity posiłek z suszonymi borowikami - Strona Kuchni

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto