Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Jechał całą szerokością jezdni. Ludzie zaczęli podejrzewać, że coś jest nie tak

NOWE
Jechał całą szerokością jezdni. Ludzie zaczęli podejrzewać, że coś jest nie tak

Znane, piękne i podziwiane aktorki z woj. śląskiego. One odniosły sukces

Znane, piękne i podziwiane aktorki z woj. śląskiego. One odniosły sukces

Polecamy

Przegląd prasy z Bydgoszczy w kwietniu

Przegląd prasy z Bydgoszczy w kwietniu

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi