Koła Gospodyń Wiejskich, Zespoły, Stowarzyszenia i inni wytwórcy z naszego województwa już są w stolicy Litwy. Promocja gęsi kołudzkiej i rypińskiej na wileńskim festiwalu, jednym z najbardziej spektakularnych i prestiżowych w tej części Europy, stanowi część tegorocznej akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Festiwal Polskich Smaków w Wilnie jako ważny element „Dni Kultury Polskiej” od zawsze kojarzony jest ze świętem dobrego smaku, podczas którego promowane są produkty tradycyjne i regionalne, a amatorzy potraw powstałych na bazie naturalnych składników mogą wymieniać się przepisami.
Oprócz degustacji gęsiny oraz prezentacji filmowej zaplanowane zostały warsztaty kulinarne na temat gęsi w polskiej kuchni, które poprowadzi sopocki restaurator Artur Moroz, zrzeszony w Slow Food Polska, współpracujący z Urzędem Marszałkowskim już od ubiegłego roku. Promocja w stolicy Litwy będzie odbywała się dziś i jutro. Stanowi ona ważny element promocji na Wileńszczyźnie, którą zamieszkuje około 300 tys. Polaków. Oczywiście nasza akcja jest skierowana nie tylko do polskiej mniejszości, ale do wszystkich mieszkańców Wileńszczyzny.Źródło:UrządMarszałkowski
Nasz region podczas wileńskiego festiwalu reprezentują:
Koło Gospodyń Wiejskich ze Zbiczna (powiat brodnicki),
Koło Gospodyń Wiejskich z Gorczenicy (powiat brodnicki),
Zespół wokalno-isntrumentalny „Wesołe Kumoszki” ze Zbiczna,
Zespół wokalno-instrumentalny „Kwiaty jesieni” z Dobrcza (powiat bydgoski),
Polskie Stowarzyszenie Gminnej Rady Kobiet z Nakła nad Notecią,
lokalny wytwórca powideł Jan Iwanowski ze Strzelec Dolnych (powiat bydgoski).
Wiesz coś więcej? Napisz do nas
Poinformuj nas o imprezie
Dodaj swój obiekt do bazy
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?