Kulinarne warsztaty w Bydgoszczy. Smaczne i zdrowe gotowanie w Kuchni Agaty [zdjęcia, wideo]
Zupa koperkowa z serem smażonym:Składniki na zupę: por, marchew, ziemniaki, liść laurowy – 3 szt, ziele angielskie – 3 szt, ser smażony OSM Czarnków, kurkuma, sól, pieprz, olej, koperek Klopsiki: mięso mielone, żółtko – 2 szt, bułka tarta – 1 /3 szklanki, mleko – 1 /3 szklanki, sól, pieprz – do smaku, cebula – 1 /2 małej sztuki Przygotowanie:Zupa: W garnku na oleju zeszklij bardzo drobno posiekany por i utartą na dużych oczkach marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (opcjonalnie kilka łyżek kaszki manny/kukurydzianej). Zalej ok. 3 litrami wody i gotuj do miękkości. Odlej połowę zupy do drugiego naczynia i zmiksuj na gładko. Połącz z resztą zupy. Klopsiki: Bułkę tartą zalej mlekiem, odstaw na 10 minut. Połącz z mięsem, żółtkami, przyprawami i uduszoną (lub tylko startą na tarce) cebulką. Uformuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki ugotuj w zupie. W gorącej zupie rozpuść serek smażony, dodaj kurkumę, dopraw do smaku. Na sam koniec dodaj koperek.