Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarny konkurs bydgoskiego UTP na dania z komosą ryżową rozstrzygnięty. Zobacz zwycięskie przepisy!

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Na konkurs nadesłano 13 przepisów. Na zdjęciu od lewej dr inż. Alicja Tymoszuk, Joanna Andrzejewska (3. miejsce w konkursie), Roksana Róża (1. miejsce), dr hab. inż. Edward Wilczewski, prof. UTP - dziekan WRiB, Marta Konczyńska (2. miejsce) i dr inż. Tomasz Stosik, prodziekan ds. kształcenia i spraw studenckich WRiB.
Na konkurs nadesłano 13 przepisów. Na zdjęciu od lewej dr inż. Alicja Tymoszuk, Joanna Andrzejewska (3. miejsce w konkursie), Roksana Róża (1. miejsce), dr hab. inż. Edward Wilczewski, prof. UTP - dziekan WRiB, Marta Konczyńska (2. miejsce) i dr inż. Tomasz Stosik, prodziekan ds. kształcenia i spraw studenckich WRiB. Nadesłane
Komosa ryżowa podbija świat. W Hiszpanii stanowi ona nawet jeden ze składników najdroższego chleba świata. Bydgoscy naukowcy z UTP, którzy pracują, m.in. nad uzyskaniem jej nowych odmian, zorganizowali konkurs kulinarny z komosą ryżową w roli głównej. Znamy jego wyniki i mamy przepisy na zwycięskie potrawy. Warto je wypróbować!

Zobacz wideo: Fala upałów jest przeplatana burzami. Na to musisz uważać!

- Quinoa, czyli komosa ryżowa zaliczana jest do żywności o wyjątkowo bogatym składzie ilościowym i jakościowym, tzw. superfoods - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk z UTP. - Nie bez powodu nazywana jest „złotem Inków”, „świętym zbożem Inków” czy „matką zbóż”. Pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, a potrawy z niej wykonywane cieszą się coraz większą popularnością wśród osób świadomie odżywiających się.

A że z komosy ryżowej można zrobić pyszne dania, stąd zrodził się pomysł na konkurs kulinarny "Komosa ryżowa - superfood". Jego organizatorem był Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP, a konkretnie Pracownia Roślin Ozdobnych i Warzywnych oraz Pracownia Botaniki, Ekologii i Architektury Krajobrazu przy współudziale dietetyk Pauliny Błaszkiewicz. Oficjalne ogłoszenie wyników nastąpiło podczas Krajowych Dni Pola w Minikowie.

Konkurs polegał na opracowaniu własnego pomysłu na wykorzystanie kulinarne wartościowej rośliny, jaką jest komosa ryżowa - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk z UTP. - Spośród 13 nadesłanych zgłoszeń, komisja konkursowa wybrała trzy zwycięskie przepisy. Pod uwagę brano wartości dietetyczne, a także sposób przygotowania i zaprezentowania potrawy.

Zwyciężczynią konkursu została Roksana Róża, która zaprezentowała przepis na pierogi z komosą ryżową. Drugie miejsce zajęła Marta Konczyńska za paprykę faszerowaną komosą ryżową i mięsem mielonym. Z kolei trzecia lokata przypadła Joannie Andrzejewskiej za batony mocy z komosą ryżową. Laureatki są studentkami ostatniego semestru studiów II stopnia na kierunku - Technologia żywności i żywienie człowieka - na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii UTP.

- Uczestnikom konkursu nie brakowało pomysłów na dania z komosy ryżowej - zaznacza dr inż. Alicja Tymoszuk. - Wśród pozostałych zgłoszonych potraw znalazły się, m.in., omlet z serem, szpinakiem i komosą ryżową; quinoa asparago; warzywne tagliatelle z pulpecikami z komosy ryżowej; babka z komosą ryżową i czekoladą; kakaowy pudding z komosy ryżowej czy tatar z komosy ryżowej.

Zobacz przepisy na najlepsze dania w konkursie kulinarnym UTP "Komosa ryżowa - superfood":

POLECAMY:

Przedstawiamy wam restauracje w Bydgoszczy, gdzie będziecie mogli dobrze zjeść i spędzić czas w miłym towarzystwie i przyjemnej, klimatycznej atmosferze.

Bydgoszcz. Mamy dla was ranking najlepszych knajpek i restau...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto