Zwycięzcą konkursu „Smaki potraw i zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów gotowanych na żywo w żeliwnych kociołkach” została drużyna z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Agata Janiszewska i Joanna Barczyńska, które pod okiem Piotra Lewtaka z restauracji La Strada w Starogardzie Gdańskim przyrządziły węgierską zupę gulaszową.
Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach pod czujnym okiem szefów kuchni. Jak zauważa Mateusz Mikrut z restauracji Port 13, udział w takim konkursie to cenne doświadczenie, szczególnie pod względem przygotowania do przyszłego zawodu.
Dziś z ekipą ze Żnina przygotowywaliśmy zupę śródziemnomorską na owocach morza z langustynką. Młodzież spisała się naprawdę nieźle. Widać, że sporo już potrafią, dziś mieli okazję zobaczyć nieco inną kuchnię. Przed nimi całe życie, to najlepszy moment, żeby zdobywać doświadczenie – podsumowuje Mateusz Mikrut
Najsmaczniejszą zupę wybrała komisja konkursowa. Jak mówi Rafał Godziemski, szef kuchni Restauracji Memo w Bydgoszczy, najważniejszym kryterium był smak. Pod uwagę brano także inne kryteria, jak trafność doboru produktów, ich wykorzystanie, czystość.
Widzę, że z roku na rok poziom przygotowania uczestników jest coraz wyższy. Uczniowie starannie pracują nad prezentacją zupy, co nie jest wcale takie łatwe. Jest w nich pomysłowość, cała kompozycja bardzo fajnie dopracowana – ocenia Rafał Godziemski
Podczas konkursu nie zabrakło także atrakcji towarzyszących, jak pokazy carvingu (rzeźbienie z warzyw i owoców – dop. aut.), tańca czy pokaz kelnerstwa synchronicznego. Muzycznie czas umilili uczestnikom Pilersi.
Potrawy z różnych regionów i narodów
Oprócz zwycięskiej gulaszowej, młodzi kucharze przyrządzili zupę śródziemnomorską (Zespół Szkół Technicznych w Żninie), zupę wegańską kim ci (ZS Gastronomiczno-Hotelarskich im. M. Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu), żurek kujawski z białą kiełbasą (ZS Centrum Kształcenia Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie), jesienną zupę dyniową (ZS Ponadpodstawowych w Świeciu). Gospodarza – bydgoskiego gastronomika – reprezentowały Martyna Adrianow i Klaudia Foterek, które przygotowały zupę grzybową z darów Puszczy Bydgoskiej.
Imprezę poprowadziła Krystyna Lewicka Ritter – dziennikarka prasowa i telewizyjna, propagatorka lokalnego folkloru.
POLECAMY
Wideo. Czy grzyby są zdrowe?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?