Mięso tych ryb może szkodzić zdrowiu. Oto TOP 10 ryb, których lepiej nie jeść [lista]

OPRAC.:
Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Tych gatunków ryb unikaj, jeśli chcesz uniknąć kłopotów zdrowotnych >>> Na zdjęciu farma tilapii w rzece Mekong. W takich warunkach hodowane są te ryby w Wietnamie. Milo Weiler/Unsplash
Ryby to źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i związków mineralnych. Z drugiej strony niektóre gatunki ryb zawierają szkodliwe substancje dla naszego zdrowia. Co szkodliwego znajduje się w mięsie ryb i jakich gatunków powinniśmy unikać, by nie narażać się na powikłania zdrowotne?

Joanna Mendecka, dietetyk o spożywaniu ryb:

Tych ryb unikaj:

To często znajduje się w mięsie ryb i szkodzi ludzkiemu zdrowiu:

  • pestycydy - stosowane w paszach, którymi żywione są ryby. Często pestycydy spływają z pól do akwenów i zanieczyszczają środowisko. Pestycydy to środki chemiczne, które uszkadzają wątrobę, trzustkę, wpływać na metabolizm oraz powstawanie nowotworów.
  • rtęć - trafia i kumuluje się w organizmach ryb wraz z pożywieniem, a także dostaje się do organizmu ryby przez skrzela. im starsza ryba, tym więcej ma rtęci. Rtęć może być przyczyną poważnych problemów neurologicznych oraz wywoływać choroby nowotworowe.
  • polichlorowane bifenyle (PCB) - środki chemiczne, które w Polsce stosowano do 2010 roku (m.in. jako środki ochrony roślin). Pozostałości tych związków wciąż krążą w wodzie, powietrzu i glebie. PCB mają silne działanie rakotwórcze. PCB mogą przyczyniać się również do rozwoju chorób układu nerwowego, immunologicznego i rozrodczego, a także powodować uszkodzenia płodu.
  • ołów - metal ciężki, który trafiał do środowiska wskutek stosowania benzyny ołowiowej (etyliny) - wycofanej z użycia w Polsce w 2004 roku. Ołów wciąż zanieczyszcza środowisko - to efekt uboczny spalania węgla. Ołów nie ulega biodegradacji i nieustannie krąży w środowisku naturalnym. Objawy zatrucia ołowiem to m.in. nadpobudliwość, bezsenność, spadek nastroju, problemy trawienne, w szczególności obstrukcja. Wysokie stężenia ołowiu powodują rozwój chorób układu nerwowego i uszkadzają szpik kostny.

Zobacz również:

Wideo

Materiał oryginalny: Mięso tych ryb może szkodzić zdrowiu. Oto TOP 10 ryb, których lepiej nie jeść [lista] - Express Bydgoski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie