W lutym lub najpóźniej w marcu mieszkańcy Bartodziejów będą mogli zjeść smakowitą porcję pierogów w osiedlowym barze mlecznym. Właściciel gastronomicznej sieci poszukuje teraz odpowiedniego lokalu. Tania jadłodajnia powstanie z inicjatywy mieszkańców.
Pomysł otwarcia nowego mlecznego baru pojawił się niespełna dwa miesiące temu, na jednym z osiedlowych spotkań prezydenta miasta z mieszkańcami.
- Na Bartodziejach mieszka dużo osób starszych i samotnych, żyjących z niskiej renty albo emerytury. Brakuje nam na osiedlu miejsca, gdzie można by zjeść tani posiłek - mówił podczas spotkania z K. Dombrowiczem jeden z mieszkańców Bartodziejów.
Kilka dni później informacja o potrzebie otwarcia taniej jadłodajni dotarła już do właściciela tego typu lokali w mieście - Spółdzielni Gastronomicznej. Ta zaś jest już po rozmowach z Administracją Domów Miejskich, od której dzierżawione są pomieszczenia niemal wszystkich barów mlecznych.
- Mamy nadzieję, że wkrótce dojdzie do sfinalizowania umowy. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to bar na Bartodziejach zostanie otwarty w pierwszym kwartale 2004 roku - mówi Beata Kokoszczyńska, rzecznik prezydenta miasta.
Zarząd Spółdzielni Gastronomicznej chciałaby, aby lokal mieścił się w atrakcyjnym punkcie w centrum osiedla. Ma już także upatrzonych kilka lokalizacji.
- Nie chcemy na razie wskazywać żadnej z nich, poczekamy na konkretną ofertę drugiej strony - mówi Jan Lewandowski, prezes Zarządu Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy. - Mogę jednak obiecać, że nowy bar będzie lokalem gastronomicznym z prawdziwego zdarzenia. Pomieszczenie będzie klimatyzowane i bardzo dobrze wyposażone. Na zapleczu kucharki będą miały do dyspozycji nowoczesny sprzęt, zaś klienci będą jeść tanie posiłki przy estetycznie nakrytych stolikach - dodaje prezes.
Jeszcze kilka tygodni temu w Bydgoszczy działało sześć barów mlecznych. Od trzech tygodni tanie posiłki mogą jeść także mieszkańcy Fordonu. To na ich prośbę, należący do Spółdzielni Gastronomicznej pub przy ul. Brzęczkowskiego 2 zamieniono na bar mleczny "Tempo". W przyszłym roku w mieście funkcjonować ma osiem jadłodajni.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?