Przygotuj się na tłusty czwartek - przepisy na pączki
Faworki, zwane także chrustem lub chruścikami, to chrupkie słodkie ciastka, smażone podobnie jak pączki. Mają swój charakterystyczny kształt - wyglądem przypominają kokardki.
Jedzenie fawroków w tłusty czwartek jest prawie tak samo popularne, jak jedzenie pączków. Może warto więc spróbować wykonać je samodzielnie? Przepis wcale nie jest skomplikowany!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- 4 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżka tłuszczu
- cukier puder do posypania po usmażeniu
- do smażenia ok. kostki smalcu i ok. szklanki oleju
Jak zrobić:
Zagniatamy ciasto z podanych składników, dobrze je wyrabiamy i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto należy cienko rozwałkować. Wykrajamy z niego paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2 cm. W każdym pasku robimy nacięcie przez środek i przewijamy je w charakterystyczny sposób. Smażymy na smalcu z dodatkiem oleju na jasny kolor, a po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
| |||
Gomor w Estradzie | Pokaz kotów | Inscenizacja - Markum | Morsy w Pieckach |
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?