![„Kwasowość jest nieodłącznym elementem smaku kawy, świadczy...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/4f/22/63eb7a30b510c_o_large.jpg)
Na to musisz zwrócić uwagę kupując kawę. Zobacz - dzięki temu będziesz kupować dobrą kawę
Kwasowość kawy
„Kwasowość jest nieodłącznym elementem smaku kawy, świadczy o jej doskonałej jakości i wynika z szeregu różnych czynników: odmiany, klimatu, w jakim krzewy są uprawiane, rodzaju gleby, a także momentu zbioru i sposobu obróbki ziaren. Duże znaczenie ma także stopień wypalenia. Mocno wypalone ziarna to kawa bardziej goryczkowata, jasne palenie pozwala na zachowanie świeżych, owocowych nut, czyli uzyskanie właśnie większej kwasowości. Jeżeli zatem lubicie napar o wyczuwalnym aromacie grejpfruta, mandarynki, truskawki czy nawet słodkiego ananasa to na sklepowych półkach szukajcie kaw o znacznej kwasowości, np. odmian uprawianych w centralnej Afryce. Gwarantujemy, że takie ziarna pozwolą Wam odkryć niezwykle ciekawą i niesamowicie bogatą gamę smaków: lekkich i słodkawych, świeżych i orzeźwiających oraz intensywnie owocowych. Jeżeli jednak wolicie mocniejsze doznania i kawę o nutach orzechowych, czekoladowych czy karmelowych to wybierajcie ziarna o niskiej kwasowości, np. pochodzące z Ameryki Południowej” – czytamy na stronie Czas na Herbatę. Kawy z Brazylii czy Sumatry, mają niższą kwasowość, te z Afryki wyższą. Kawy uprawiane na niższych wysokościach mają niższą kwasowość niż te w górach.