Najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 2020. Pomysły także od Magdy Gessler i Anny Starmach
Barszcz wigilijny - przepis Magdy Gessler (źródło beszamel.se.pl)
Składniki: - 5 borowików - 3 liście laurowe - 1 por - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 ziarenka ziela angielskiego - 2 goździki - Szczypta pieprzu czarnego - Szczypta kminu rzymskiego - Sok wyciśnięty z 1 cytryny - Skórka z 2 jabłek średniej wielkości Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj wywar na wolnym ogniu. Cebulę, czosnek i pora pokrój w plasterki i podsmaż na złoty kolor i dodaj do wywaru. Obierz dwa średnie jabłka ze skórek i wrzuć obierki do zupy. Dodaj do wywaru przyprawy: goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Nie sól wywaru. Borowiki świeże dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Jeśli masz suszone, to dodaj je od razu do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny. Dodaj sok z 1 cytryny i gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź barszcz zostawiając tylko wywar. Następnego dnia podgrzej barszcz. Podawaj tradycyjnie z uszkami.