Najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 2020. Pomysły także od Magdy Gessler i Anny Starmach
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Schab dymem wędzony na bukiecie sałat z żurawiną
Składniki na 1 porcję: • 50 g schabu dymem wędzonego, marki SKIBA • bukiet kolorowych sałat • garść (35 g) suszonej żurawiny • na sos winegret: olej, ocet winny, musztarda, zioła, sól, pieprz, woda niegazowana • chleb razowy z kminkiem Ze schabu delikatnie usuwamy sznurki, następnie kroimy go w cienkie plastry i układamy na talerzu, pozostawiając wolny jego środek – miejsce to wypełniamy bukietem kolorowych sałat. Do naczynia wlewamy odrobinę oleju, ocet winny, według upodobania dodajemy trochę musztardy, zioła (na przykład oregano) oraz przyprawy, a więc pieprz i sól. Jeśli lubimy, smak sosu wzbogacić możemy dodatkiem miodu bądź czerwonego wina. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dobry sos winegret nie może być gęsty, musi być wodnisty i łatwo spływać z łyżki, dlatego ostatnim dodatkiem jest woda niegazowana. Takim sosem polewamy mieszankę sałat. Na koniec schab posypujemy żurawiną, a całość ozdabiamy jeszcze kawałkami razowego chleba.