Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Naleśniki na zakwasie dla oszczędnych gospodyń. Z tym przepisem zużyjesz zaczątek do pieczenia chleba. Mięsiste placki bez grama proszku

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Domowi piekarze mogą zastanawiać się, co zrobić z resztką zakwasu chlebowego. Szczególnie gdy do karmienia potrzebna jest łyżeczka, a pozostałą część szkoda wyrzucać. Właśnie w takiej sytuacji z zaczątku można zrobić pyszne i zdrowe naleśniki. Poznaj przepis na domowe naleśniki na zakwasie.

W skrócie

Naleśniki na zakwasie chlebowym to prawdziwy rarytas. Jedno lekko kwaśny smak świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami. Często robię takie placki, gdy zamierzam piec chleb. Właśnie wtedy biorę łyżeczkę zakwasu do dokarmienia, a właśnie pozostałą resztę wykorzystuję do ciasta naleśnikowego. Szczególnie ten zabieg będzie przydatny, gdy planuję odświeżać zakwas, bez konieczności pieczenia bochenek w danym czasie. Tym przepisem możesz poświętować Dzień Naleśnika przypadający w kalendarzu świąt nietypowych 2 lutego.

Widok z góry na naleśniki na zakwasie na białym talerzu
Domowe naleśniki na zakwasie to rarytas, który w szybki sposób pozwala wykorzystać nadmiar zakwasu chlebowego. Anna Daniluk

Proste naleśniki na zakwasie – przepis w stylu zero waste

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 60 g zakwasu chlebowego,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 g oleju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 5 g cukier do smaku.

Jak zrobić naleśniki na zakwasie?

Sposób przygotowania:

  1. W dzbanku wymieszałam zakwas chlebowy z ciepłym mlekiem.
  2. Dodałam przesianą mąkę pszenną, kurkumę i jajka, następnie wymieszałam, aż składniki się połączą.
  3. Dodałam olej roślinny, cukier oraz sól.
  4. Następnie połączyłam wszystko dokładnie do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Pozostawiłam ciasto na około 30 minut, aby zakwas delikatnie spulchnił masę na naleśniki.
  6. Rozgrzałam patelnię do naleśników na średniej mocy palnika.
  7. Naleśniki na zakwasie smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe naleśniki trzymałam w nienagrzanym piekarniku, aby utrzymywały ciepło.

Sposób podania naleśników na zakwasie

Domowe naleśniki na zakwasie znakomicie smakują podawane na słodko i na wytrawnie. W szczególności polecam serwować je na ciepło z konfiturą wiśniową, dżemem truskawkowym, gęstym jogurtem greckim i posypane orzechami lub płatkami migdałowymi. Na słono naleśniki na zakwasie będą obłędnie smakować z kawałkami upieczonego kurczaka, surówką z pora i jabłka lub kapusty pekińskiej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Naleśniki na zakwasie dla oszczędnych gospodyń. Z tym przepisem zużyjesz zaczątek do pieczenia chleba. Mięsiste placki bez grama proszku - Strona Kuchni

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto