MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw....
fot. martinak/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kefir wodny

Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw. kryształów japońskich, błędnie nazywany algami. Są to konglomeraty probiotycznych bakterii i drożdży, dostępne w sprzedaży w postaci suszonej. Noszą nazwę tibi, a napój to tibicos. Uważa się, że pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie bytują na kaktusach opuncji. Z pomocą tych kultur można fermentować dowolny słodki roztwór wodny, np. wodę z cukrem, sok owocowy (najczęściej cytrusowy) czy wodę kokosową. Nadają się do wielokrotnego użytku, ale wymagają ciągłego użycia lub specjalnego przechowywania.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek w Tatrach. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

NOWE
Śmiertelny wypadek w Tatrach. Turysta wpadł do głębokiej szczeliny

Kolejni zielonogórzanie z kwalifikacjami na igrzyska olimpijskie w Paryżu!

NOWE
Kolejni zielonogórzanie z kwalifikacjami na igrzyska olimpijskie w Paryżu!

Polecamy

Pareo plażowe na sezon 2024. Czy w ogóle jeszcze jest modne? Jakie wzory wybrać?

Pareo plażowe na sezon 2024. Czy w ogóle jeszcze jest modne? Jakie wzory wybrać?

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Historia jak z filmu...Miss Polski była związana z gangsterem

Resort edukacji przyjrzy się zwalnianiu uczniów z lekcji przez rodziców

Resort edukacji przyjrzy się zwalnianiu uczniów z lekcji przez rodziców