Nie jedz tego! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]
Nie jedz tego! Te produkty zostały wycofane przez GIS w marcu 2019 [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]
W marcu 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny w marcu 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów. GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella spp. w produktach: Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej. Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta. Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203 Numer partii – 72 Data produkcji – 13.03.2019 r. Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r. Główny Lekarz Weterynarii poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu. Zalecenia dla konsumentów: nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów