Nie uwierzysz, co znaleźliśmy w parówkach… producent zdradza sekrety branży

Materiał informacyjny Goodvalley
Mięso oddzielane mechanicznie, chemiczne wzmacniacze smaku oraz konserwanty, które dopuszczane są do bezpiecznego użycia jedynie w małych ilościach to składniki, które od lat przerażają świadomych konsumentów parówek. Czy wiemy co tak naprawdę popularni producenci dodają do swoich wyrobów i jak możemy ustrzec się przed chemiczną bombą na naszych talerzach?

Parówki to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych, który regularnie kupuje prawie
95% konsumentów. Niewiele z nich ma jednak świadomość, co tak naprawdę znajduje się w ich
ulubionych wyrobach mięsnych. Jak wynika z badania Ipsos aż 76% Polaków deklaruje, że czyta
etykiety
produktowe, lecz czy robią to poprawnie i faktycznie wiedzą, co serwują swoim bliskim?

Zajrzyj za kulisy

Przyglądając się w sklepie lodówkom pełnym kolorowych etykiet parówek popularnych producentów
oceniamy przede wszystkim przód opakowania. Zadajemy sobie szybkie pytanie „czy to (opakowanie)
wygląda jak zdrowy produkt”? Niemal 60% Polaków decyduje się na odwrócenie opakowania, choć
robią to tylko po to, aby sprawdzić datę przydatności do spożycia 2 . Prawie połowa tych osób
podejmuje wówczas decyzję o zakupie. Tylko 35% konsumentów faktycznie dociera do etykiety
produktowej
, która stanowi jedyne, wiarygodne źródło informacji o produkcie podczas zakupów w
sklepie.

Zdemaskuj oszusta

Przeczytanie etykiet najpopularniejszych parówek na rynku zajmuje średnio od 20 do 40 sekund, w
zależności od ilości składników. Podczas zakupów należy pamiętać, że im więcej czasu zajmuje nam
przeczytanie etykiety, tym więcej jest w nim wzmacniaczy i konserwantów. Wśród tych, które
powinniśmy omijać szerokim łukiem są difosforany (E450), które producenci często dodają do
jedzenia niskiej jakości. Producenci decydują się na dodatek E450, aby wydłużyć termin przydatności
i zatrzymać wodę w produkcie, a co za tym idzie – zwiększyć jego wagę końcową. Kolejnym
kontrowersyjnym składnikiem jest azotyn sodu występujący również pod nazwą E250, który ma
pełnić funkcję konserwującą. Niektórzy producenci parówek decydują się także na dodanie do swoich
wyrobów rybonukleotydów disodowych (E635), czyli chemicznego wzmacniacza smaku.
Najpopularniejszym, chemicznym wzmacniaczem smaku jest jednak glutaminian sodu (E621),
którego szczególnie powinni unikać alergicy.

Znajdź swój Dobry Skład

Najważniejsze, aby konsument miał świadomość, że nie jest skazany na wątpliwej jakości, pełne
chemii wyroby mięsne i może wybrać naturalne, pozbawione sztucznych wzmacniaczy i
konserwantów produkty. Jedynym sposobem na wybór zdrowych produktów jest znajomość
składników
, jakie się w nich znajdują. Dolina Dobra, czyli producent naturalnych wyrobów mięsnych
najwyższej jakości z Przechlewa, wystartowała z kampanią „Dobry Skład”, mającą na celu edukowanie
Polaków w kwestii czytania składów produktowych.

Marka swoje działania opiera o model „od pola do stołu”, dzięki czemu ma pewność, że każdy ze
składników jest w pełni naturalny oraz najwyższej jakości. Wszystkie produkty Doliny Dobra
charakteryzuje krótki skład. Przeczytanie składników Parówek 100% polskiej szynki zajmuje
zaledwie 8 sekund
, natomiast na zapoznanie się ze składem jednego z najpopularniejszych,
konkurencyjnych producentów parówek trzeba poświęcić 38 sekund. Akcja „Dobry Skład” to efekt
połączenia wieloletniego doświadczenia producenta w kwestii naturalnych produktów mięsnych z
poczuciem odpowiedzialności za dobro konsumentów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nie uwierzysz, co znaleźliśmy w parówkach… producent zdradza sekrety branży - Nasze Miasto

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto