Polecamy

Wątróbka © yelenayemchuk/123RF
[2/12]

Wątróbka

Wątroba zwierzęca jest polecana jako źródło żelaza i witaminy A, jednak rzadziej mówi się o tym, że dostarcza je w zbyt dużych ilościach, a w nadmiarze składniki te są szkodliwe. Obecnie w zdrowej diecie w ogóle nie zaleca się jedzenia podrobów, a powodem jest wysoka zawartość toksyn pochodzących ze środowiska, pasz, leków itp. Dotyczy to zwłaszcza rodzajów o wysokiej zawartości tłuszczu. Choć wątróbka nie ma go wiele, nie można zapominać, że jest narządem oczyszczającym ustrój z toksyn, który gromadzi sporą część tych najgroźniejszych – takich, których nie jest w stanie się pozbyć.

Te produkty wciąż pojawiają się w zaleceniach niektórych żywieniowców i osób piszących o zdrowej diecie. W rzeczywistości jednak nie mają obecnie dobrej opinii i lepiej jest ich unikać. Podpowiadamy, które z wciąż polecanych artykułów spożywczych, nie mają korzystnego wpływu na organizm!

Najnowsze wiadomości

reklama